Nicolae Ceaușescu, liderul României între 1965 și Revoluția din 1989, a fost mereu influențat de soția sa, Elena Ceaușescu, în procesul de luare a deciziilor. În ultimii ani, populația trăia în condiții de teroare maximă și chiar se confrunta cu foamea. Cu toate acestea, nici regimul alimentar al cuplului conducător nu era cu mult mai bun, deși aveau acces la orice. După moartea sa, cei care l-au însoțit pe dictator au dezvăluit că acesta nu avea cerințe gastronomice prea sofisticate.
Nicolae Ceaușescu adopta un stil de viață alimentar strict, în ciuda faptului că avea acces la o varietate de alimente și produse pe care majoritatea oamenilor le găseau cu dificultate, conform csid.ro.
Din cauza diabetului sever, dulciurile erau o raritate în alimentația sa și erau făcute cu îndulcitori naturali, cum ar fi siropul de arțar.
Nicolae Ceaușescu se trezea în fiecare dimineață la aceeași oră, iar la ora 8 ajungea la biroul său din Comitetul Central al Partidului Comunist Român (PCR).
Cei doi luau micul dejun în vila din Primăverii, iar acesta consta în ouă fierte, o felie de șuncă sau brânză. Nicolae Ceaușescu nu consuma cafea, preferând în fiecare dimineață ceai cu lapte.
Nu era foarte atras de fructe, dar bea zilnic suc de fructe, pe care îl consuma cu paiul. De cele mai multe ori, el savura un suc de grapefruit după somnul de după-amiază.
Dictatorul avea un spațiu dedicat la birou, unde se odihnea zilnic timp de o oră, cel mult o oră și jumătate, începând de la ora 13:30.
CITEȘTE ȘI: Ce teroare a trăit fostul bucătar al lui Nicolae Ceaușescu: „Stăteam cu frică atunci când…”
Nicolae Ceaușescu era un mare iubitor de legume și verdețuri, savurând cu plăcere borș de ștevie, lobodă și piure de urzici. Bucătarii îi pregăteau frecvent musaca de legume cu ou și smântână, friptură sau salată de roșii cu brânză proaspătă.
Deși în România condusă de Ceaușescu sărbătorile religioase nu erau celebrate oficial, cei doi respectau tradițiile în familie. Ei marcau Paștele și Crăciunul cu preparate tradiționale, precum sarmale, piftie și salată de boeuf, preferata lui Nicolae Ceaușescu.
Un loc special în preferințele culinare ale lui Nicolae Ceaușescu îl ocupau preparatele din pește, precum borșul de pește, plachia și saramura.
Din cauza diabetului sever de care suferea, dulciurile erau rare în dieta sa și erau pregătite cu îndulcitori naturali, cum ar fi siropul de arțar. Chiar și înainte de diagnostic, familia Ceaușescu achiziționa alimente în cantități mici, săptămânal, într-un mod foarte rațional.
În ultimii ani ai vieții sale, institutele de cercetare au fost însărcinate să studieze și să cultive intensiv stevia, o plantă cu o capacitate de îndulcire de 300 de ori mai mare decât zahărul, pentru a veni în ajutorul dictatorului.
În 1986, Nicolae Ceaușescu a suferit prima comă diabetică, iar diabetologul Iulian Mincu i-a prescris insulină și i-a creat un regim alimentar special, pe care Ceaușescu l-a urmat cu strictețe până la sfârșitul vieții.
Deși era un vânător pasionat, nu consuma multă carne, iar din cauza afecțiunilor de care suferea, a fost nevoit să adopte un regim alimentar strict. Carne consuma doar în zilele de sâmbătă și duminică.
Se pare că Elena Ceaușescu, observând cantitatea limitată de mâncare pe care dictatorul român avea voie să o consume, a hotărât că raționalizarea alimentelor ar trebui impusă întregii populații. Surplusul de produse agricole și alimentare urma să fie vândut pentru a echilibra balanța economică a țării.
Ca și în cazul altor șefi de stat, protocolul cerea ca toate alimentele și produsele servite să fie verificate cu atenție. Totuși, de teama de a nu fi otrăvit, Nicolae Ceaușescu prefera ca, în vizitele oficiale, să consume doar mâncare adusă de acasă, provocând astfel confuzie printre oficialii din țările pe care le vizita.
Totuși, acest obicei a fost atribuit și faptului că dictatorul nu a fost niciodată atras de preparatele exotice, iar regimul impus de diabet îi cerea un anumit tip de alimentație, mai ales înainte ca Elena Ceaușescu să accepte tratamentul cu insulină.
Nicolae și Elena Ceaușescu nu și-au ascuns niciodată originile modeste, fiind ambii proveniți din familii de țărani, iar gusturile lor culinare reflectau acest lucru, fiind orientate către preparate tradiționale. Fosta lor menajeră a dezvăluit că a învățat de la Elena Ceaușescu cum să facă colivă, desertul preferat al acesteia.
CITEȘTE ȘI: Care era prăjitura preferată a lui Nicolae Ceaușescu. Rețeta „desertului comunist”