Sărbătorile numai ce au trecut, iar românii s-au bucurat de mese îmbelșugate. La fel se întâmpla și în urmă cu mai mulți ani, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, doar că atunci nu la fel de mulți erau cei care aveau să pună pe masă preparate delicioase. La acea vreme, până și câinii dictatorului mâncau mai bine decât mulți români. Ce aveau în meniu Corbul și Șarona, cei doi câini ai lui Nicolae Ceaușescu?
În vremea comunismului, românii nu se puteau bucura de mese prea îmbelșugate. Acestea erau rare și doar persoanele înstărite și le puteau permite. În ceea ce privește mesele de sărbătoare din familia Ceaușescu, acestea erau încărcate de preparate tradiționale, iar mesenii se desfătau în voie și la fel o făceau și câinii conducătorului.
(CITEȘTE ȘI: MOTIVUL PENTRU CARE ELENA CEAUȘESCU A FOST PORECLITĂ „PĂSĂRICA”. DE CE I SE SPUNEA AȘA)
Așa cum spuneam, mesele de sărbătoare din familia Ceaușescu erau încărcate de preparate tradiționale, iar sarmalele aveau un loc de cinste, fiind unele dintre preferatele lui Nicolae Ceaușescu.
„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau”, povesteşte fiica lui Marin Ceauşescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, potrivit gandul.ro.
Soții Ceaușescu mâncau sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, iar Nicolae Ceaușescu iubea în mod special preparatele din pește. Pentru toate acestea bucătăreasa muncea multe zile, iar chiar și câinii liderului comunist aveau un meniu special.
Corbul şi Sarona, cei doi câini, mâncau mult mai bine ca mulți români la vremea respectivă. Aceștia se delectau la micul dejun cu crenvurști, iar la prânz cu budincă de brânză cu spaghete sau cu carne de vită și legume.
„Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion. Meniul se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belşug, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne.
Cât despre cei doi câini, Corbul şi Sarona, şi aceştia se puteau bucura de talentul de bucătăreasă al Irinei Sava. Dacă dimineaţa mâncau crenvurști, la prânz puteau servi budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat”, mai povestește fiica lui Marin Ceauşescu.