Ce legătură specială a existat între Renate Weber și tatăl Sofiei Vicoveanca: ”Cuvintele lui m-au urmărit tot timpul…”

De: I.D.
Publicat: 13/05/2019 | 23:28

În episodul trecut, CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, v-a prezentat latura personală a europarlamentarului Renate Weber. Tatăl său, Max Weber, a înființat Filarmonica din Botoșani și Teatrul de păpuși din aceeași localitate, insuflându-i fiicei sale dragostea față de muzica clasică și de actorie. Renate Weber, peste timp, a devenit o iubitoare a muzicii de operă – ea însăși terminând o școală muzicală – și, mai mult decât atât, a jucat în trei piese celebre de teatru – «Seven», «Vagina’s monologues» și «Speak truth to power», primind aplauze la scenă deschisă – atunci când era deja la Bruxelles, în calitate de europarlamentar. Mai mult, Renate Weber și-a amintit cum celebrul doctor ginecolog congolez Denis Mukwege (ulterior recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace) a venit în Parlamentul European – chiar la invitația sa – și a ținut un discurs emoționant despre femeile din Republica Populară Congo care au fost victimele unor atrocități de nedescris.  (Citește și: CELEBRA EUROPARLAMENTARĂ RENATE WEBER, MĂRTURII EMOȚIONANTE DESPRE FAMILIA SA + CUM A AJUNS SĂ JOACE ÎN TREI REMARCABILE PIESE DE TEATRU)

Astăzi deschidem un alt capitol și o prezentăm pe Renate Weber din postura de tânăr avocat și militant activ pentru drepturile omului. Sunt amintiri care scot în evidență un caracter puternic și o hotărâre de nezdruncinat. Lupta a fost, de altfel, permanentă, iar motto-ul Renatei Weber a fost și rămâne ”Nu promite dacă nu te poți ține de cuvânt”. Este foarte interesant de menționat că, spre exemplu, între  tânăra avocată Renate Weber și tatăl celebrei cântărețe de muzică populară Sofia Vicoveanca s-a stabilit o relație cu adevărat specială.

Renate Weber: ”Fac la fel și în politică, nu promit ceva dacă nu mă pot ține de cuvânt”

Și-a început cariera de avocat în 1979, la Rădăuți, acolo unde, așa cum mărturisește, a stat aproape un an și a avut parte de două cazuri care au influențat-o decisiv. Într-unul dintre ele era vorba despre o revendicare imobiliară cu circumstanțe deosebite, iar Renate Weber a reușit performanța de a studia o lege străină și de a o invoca în România. Al doilea caz a implicat și o relație deosebită la nivel emoțional, clientul său fiind chiar tatăl Sofiei Vicoveanca, tot într-o cauză referitoare la proprietate. Numai că, înainte de a se termina procesul respectiv, Renate Weber a plecat din Rădăuți, iar reacția tatălui Sofiei Vicoveanca a spus totul despre legătura stabilită cu tânara avocată care nu împlinise, încă, 24 de ani.

”Mi-am început cariera de avocat în 1979, la Rădăuți, unde am stat aproape un an. Îmi aduc aminte de două cazuri care m-au marcat. Unul a fost o acțiune în revendicare (de restituire) a unui imobil – rezolvată parțial și pe baza prevederilor Codului civil austriac -, pentru că era vorba de o întreagă istorie a acelui imobil. Bucovina fusese o perioadă de timp sub imperiul austro-ungar și legea austriacă i se aplicase.

Mi s-a părut formidabil să studiez o lege străină pe care să o invoc în România. Un al doilea caz de care o să-mi aduc mereu aminte îl privea pe tatăl Sofiei Vicoveanca. Era clientul meu într-o cauză privind proprietatea și, înainte de a se termina procesul, am plecat din Rădăuți; țin minte cât de rău îi părea clientului meu că plec, pentru că avea multă încredere în mine, deși eram o tânără avocată de nici 24 de ani. Cuvintele lui m-au urmărit tot timpul pe parcursul profesiei: să nu-i dezamăgești pe cei care cred în tine. Am încercat să fac la fel și în politică, să nu promit ceva dacă nu mă pot ține de cuvânt”, mărturisește Renate Weber.

Renate Weber, împreună cu colegii avocați de la Rădăuți și prieteni din studenție

”Lumea nu înțelegea ce sunt alea ONG-uri, de ce nu vreau să stau să fac bani frumoși în avocatură

Renate Weber s-a implicat activ, după Revoluția din decembrie 1989, în construirea unor organizații care să apere drepturile omului. E drept că, în acea perioadă, demersul nu a fost unul facil, foarte mulți neștiind cu ce se ocupă, practic, acele ONG-uri. Renate Weber își aduce aminte că percepea atitudinea circumspectă a celor din jurul ei, cu atât mai mult cu cât aceștia nu înțelegeau nici de ce a părăsit avocatura – unde putea să câștige ”bani frumoși” – pentru a câștiga ”mult mai puțin” în societatea civilă. Dar recunoaște că nu i-a părut deloc rău pentru alegerea făcută și, ceea ce era foarte important, România avea nevoie de astfel de organizații care să apere drepturile omului, să monitorizeze alegerile sau să combată abuzurile poliției.

”Imediat după Revoluție am început construcția unor organizații care să apere drepturile omului. La data aceea, lumea nu înțelegea ce sunt alea ONG-uri, de ce nu vreau să stau să fac bani frumoși în avocatură și prefer să câștig mult mai puțin în societatea civilă. Dar eu așa am crezut că e bine și am fost convinsă că România avea mare nevoie de asta. Nu mi-a părut rău nici o clipă. Dacă începuturile drepturilor omului au vizat mai ales monitorizarea alegerilor sau combaterea abuzurilor poliției…”, povestește europarlamentarul Renate Weber.

Renate Weber, într-o altă fotografie realizată împreună cu colegii avocați de la Rădăuți și prieteni din studenție

”Testul Papanicolau” – o campanie de suflet

Renate Weber a susținut și susține, în continuare, nu numai drepturile femeilor, ci și încurajarea acestora în ceea ce privește lupta cu cancerul, în special cu cancerul de col uterin. Din acest punct de vedere, România era – la vremea respectivă – pe primul loc la incidența acestei boli. Renate Webeer s-a implicat, fără rezerve, încurajând femeile să își facă testul Papanicolau. Satisfacția sa a fost cu atât mai mare cu cât, timp de un an de zile, numărul femeilor care au făcut acest test s-a mărit de patru ori. O dovadă elocventă că munca susținută a Renatei Weber a fost, încă o dată, încununată de succes.

”…cu timpul am înțeles că sfera drepturilor omului este mult mai largă. O campanie pe care am susținut-o cu mare succes și mi-a adus multă bucurie a fost cea privind prevenirea cancerului de col uterin (noi fiind atunci pe primul loc în Europa la incidența acestei boli) prin încurajarea femeilor să-și facă testul Papanicolau. În zonele urbane am colaborat excelent cu câteva spitale și timp de un an de zile numărul femeilor care au făcut acest test s-a mărit de aproape patru ori”, mai spune, emoționată, Renate Weber.

CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă va prezenta și în zilele următoare poveștile de viață ale europarlamentarului Renate Weber și munca sa de zi cu zi, dusă pe mai multe ”fronturi”, cu rezultate remarcabile pe fiecare dintre ele.