La mai bine de 24 de ore de la moartea lui Silviu Prigoană, în spațiul public au apărut tot felul de ipoteze și discuții despre șansele la viață pe care afaceristul le-ar fi avut. Ar fi trăit dacă persoanele din jurul lui ar fi efectuat manevrele prim ajutor mai repede? Care este, de fapt, tehnica prin care fostul politician ar fi putut fi salvat.
Silviu Prigoană a murit marți, 12 noiembrie, în timp ce se afla în restaurantul unei pensiuni din Brașov. Se crede că acesta s-ar fi înecat și sufocat cu mâncare. La fața locului a ajuns de urgență un echipaj de salvare SMURD, iar timp de aproape o oră paramedicii i-au aplicat afaceristului manevrele de resuscitare, iar ulterior a fost declarat decesul. NU RATA: Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul politician, de fapt
Experții medicali nu exclud posibilitatea ca fostul politician să fi suferit un accident vascular cerebral sau un stop cardio respirator – având în vedere problemele cardiace pe care acesta le avea de mai mulți ani. De altfel, în urmă cu 14 ani, afaceristul a mai suferit un infarct miocardic. Deși rezultatele INML sunt cele care vor face lumină și vor stabili concret cauzele morții acestuia, în spațiul public au apărut tot felul de ipoteze și speculații privind șansele la viață pe care acesta le-ar fi avut.
În cazul în care moartea lui Silviu Prigoană ar fi fost provocată din cauza înecului cu mâncare, adică asfixiere, specialiștii susțin că ajutorul persoanelor din jur ar fi fost esențial. În astfel de cazuri, înecul cu alimente (sau alte obiecte ce pot obstrucționa căile respiratorii) reprezintă o situație de viață și de moarte. Corpul intră în stare de asfixiere, căile respiratorii se blochează și are loc stopul cardio-respirator. În tot acest timp, dacă cei prezenți acționează la timp persoana respectivă poate fi salvată.
În cazul înecului cu alimente, una dintre cele mai cunoscute metode de prim ajutor este manevra Heimlich. O metodă care necesită acționarea imediată în caz de sufocare. Persoana care se sufoca nu va putea vorbi, respira sau tuși, de obicei ducându-și propriile mâini la nivelul gâtului, drept răspuns reflex.
Tot ceea ce trebuie să faci este să stai în spatele persoanei care s-a înecat și să o cuprinzi cu brațele la nivelul abdomenului. Vei ține brațele strânse în jurul abdomenului persoanei care are nevoie de ajutor, cu pumnii strânși unul peste celălalt. Mai apoi se vor aplica o serie de cinci compresii până când căile respiratorii sunt deblocate – corpul străin sau mâncarea sunt eliminate.
Dacă manevra Heimlich nu este eficientă sau nu dă rezultate, iar persoana își pierde starea de conștiență, se vor aplica o serie de compresii toracice, în conformitate cu protocolul de resuscitare, până la sosirea echipajelor medicale de urgență.
La scurt timp de la moartea fulgerătoare a lui Silviu Prigoană, au ieșit la iveală mai multe detalii și informații despre ultimele clipe din viața acestuia. Afaceristul avea planuri mari de viitor, una dintre dorințele sale fiind să construiască o cabană în Bran. De altfel, acesta a fost motivul pentru care se afla la Brașov – în ziua în carea murit. NU RATA: Ce scrie în testamentul lui Silviu Prigoană. Cine primește averea afaceristului: „Soției mele poate să-i lase…”
Fostul politician plănuise o întâlnire cu un constructor din zonă, în restaurantul în care și-a dat ultima suflare. Din păcate, la un moment dat, acesta a început să tușească și s-a prăbușit la pământ. Prietenii alături de care se afla la masă au spus că – în timp ce încerca să-și păstreze calmul, Prigoană ar fi rostit ultimele sale cuvinte: ”Mă odihnesc”.