Mai este aproape o luna pana cand va intra in vigoare legea antifumat. Din 17 martie, cine va fuma la locul de munca risca sanctiuni care pot merge chiar si pana la concediere!
Incepand din data de 17 martie, salariatii nu vor mai avea voie sa fumeze in spatiile inchise de la locul de munca, care sunt spatii publice, in acceptiunea legii combaterii fumatului. Persoanele care vor incalca aceasta interdictie vor risca sa fie sanctionate atat de catre angajator, cat si de catre politisti. In acelasi timp, angajatorii vor fi nevoiti sa stabileasca si sa aplice reguli interne cu privire la interzicerea fumatului si sa afiseze indicatoare pe care sa scrie „Fumatul interzis”.
Interzicerea completa a fumatului in spatiile inchise de la locul de munca este prevazuta de Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Aceasta a aparut in Monitorul Oficial in data de 1 februarie si va intra in vigoare in 45 de zile de la publicare, adica in data de 17 martie, arata avocatnet.ro.
Regulamentul intern e obligatoriu
Concret, spatiu inchis de la locul de munca va fi considerat „orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca”. De precizat este ca, potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca, locul de munca este „locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii”.
Pentru a respecta noile dispozitii legale, angajatorii vor fi obligati sa elaboreze si sa puna in aplicare reguli interne referitoare la interzicerea consumului de tutun in spatiile inchise si sa afiseze indicatoare cu textul „Fumatul interzis”. Salariatii care nu vor respecta noua interdictie vor risca sa fie sanctionati nu doar disciplinar, de catre angajator, ci si contraventional, de catre politisti
Noua lege interzice complet fumatul si in spatiile publice inchise, in locurile de joaca pentru copii, in unitatile de invatamant si in cele destinate protectiei si asistentei copilului. Totodata interdictia se va aplica in continuare in unitatile sanitare si in mijloacele de transport in comun.
Salariatii vor risca inclusiv concedierea
Salariatilor care incalca interdictia de a fuma in spatiile inchise de la locul de munca li se vor putea aplica sanctiunile disciplinare prevazute in momentul de fata de Codul muncii, si anume:.
– avertismentul scris;
-retrogradarea din functie (cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea) pentru o durata de cel mult 60 de zile;
-reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
-reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Deoarece Legea nr. 15/2016 stabileste ca incalcarea interdictiei de a fuma va reprezenta o abatere disciplinara grava, angajatorii vor putea sa recurga chiar si la sanctiuni dure, precum concedierea.
„Pentru a deveni un instrument util in mainile angajatorului, inclusiv din perspectiva pedepsirii abaterilor referitoare la fumat, este recomandabil ca regulamentul intern sa stabileasca in mod clar situatiile in care incalcarea interzicerii fumatului poate atrage sanctiuni drastice. in orice caz, conform noilor reglementari, incalcarea regulilor impuse de angajator in legatura cu fumatul ar putea reprezenta o abatere disciplinara grava. Ca atare, angajatorul este in masura sa aplice sanctiuni dintre cele mai aspre, inclusiv desfacerea contractului individual de munca. in plus, angajatorul ar putea pretinde de la salariat plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciul cauzat prin incalcarea regulilor privind fumatul (mai ales in situatia in care nerespectarea interzicerii fumatului a cauzat prejudicii de imagine sau materiale angajatorului)”, a aratat avocata Gabriela Dinu.
In ceea ce priveste sanctionarea contraventionala, daca nu respecta interdictia de a fuma in spatiile inchise de la locul de munca, salariatii vor risca sa primeasca de la politisti o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.
Unde se va putea fuma in timpul orelor de lucru?
Din moment ce nu exista niciun act normativ care sa contina prevederi referitoare la posibilitatea ca salariatii sa fumeze in timpul orelor de lucru, numai angajatorii pot stabili daca acorda acestora pauze pentru fumat. Fumatul nu va fi permis, potrivit legii, in interiorul caldirii, ci doar in exterior, sau intr-o locatie descoperita, cum este, spre exemplu, un balcon.
(Gabriel Niculescu)