În ultima perioadă, în majoritatea videoclipurilor de pe platforma Tik Tok se aude o melodie care a spart toate topurile din România. Este vorba despre hit-ul ”Baklava”, piesă care a ajuns nr.1 în trending pe You Tube. În doar două săptămâni, melodia interpretată de GYA x BABASHA a adunat peste 11 milioane de vizualizări, însă puțini sunt cei care știu ce semnificație are, de fapt, cuvântul ”tallava” – prezent în versurile melodiei.
Gya și Babasha au lansat piesă care a promis încă de la început să aibă succes pe toate platformele de socializare și nu numai. În câteva ore de la lansarea melodiei ”Baklava” ocupă locul 1 în topul celor mai populare clipuri ale momentului de pe You Tube. Artiștii sunt protagoniștii videoclipului. Deși versurile piesei sunt pe buzele tuturor, puțini sunt cei care știu ce înseamnă, de fapt, ”tallava”. Gya a fost cea care le-a spus fanilor de pe Tik Tok care este semnificația cuvântului.
”Dili, dili, dili janes came son dili, dar eu sunt pofta inimii/ Te înjuri întruna că fără mine nu poți vedea/ Mă îndrăgostesc mai are când spui că suni te iaca/ Port aroma ta pe buze, dulce Baklava/ Și crede-mă, pe bune, te iubesc, stil tallava”
Tallava este un gen muzical originar din comunitățile de romi vorbitori de albaneză din Kosovo, precum și din Macedonia de Nord, cu prezență în Albania. Având originea în comunitatea romă din Kosovo în anii 1990, evocă stiluri muzicale regionale din Balcani (de exemplu, microtone, glissando vocal și anumite instrumente muzicale) și a devenit popular în Albania și Macedonia de Nord.
Acest gen muzical face parte din genul pop-folk mai larg din Europa de Sud-Est, care include Chalga din Bulgaria, Skiladiko din Grecia, Manele din România și turbo-folk din Serbia. Tallava a luat naștere în perioada anilor 1980 și 1990 în zonele unde se vorbea limba albaneză din regiunea Kosovo, creată de comunitatea minoritară etnică Ashkali. Refugiații albanezi kosovari din Războiul din Kosovo în Macedonia de Nord au adus cu ei muzica lor, inclusiv Tallava. De atunci, a fost adoptată și de romii nevorbitori de limba albaneză din Macedonia de Nord.
Acest gen muzical este celebrat, dar și denigrat de comunitatea albaneză. În percepția multora, originile sale Ashkali îi conferă o conotație de clasă inferioară. Cu toate acestea Tallava este extrem de populară și este considerată de mulți ca fiind necesară pentru orice fel de petrecere, mai ales la nunți. Inițial, muzica Tallava era interpretată în cafenele, sunetul tamburinei fiind cel predominant. În anii 1990, au fost adăugate și alte instrumente precum toba, chitara bas, chitara, acordeonul și clarinetul.
Comparativ cu alte sitluri muzicale, cântecele în tallava sunt mai lungi, improvizate și fără o structură definită. Neavând un concept propriu-zis pentru a fi un stil muzical, fiind de multe ori o improvizație a unui moment – de exemplu la o ocazie specială din familie – unii specialiști consideră că tallava nu constituie, de fapt, un gen muzical în sine.