Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise pe ouă? De ce trebuie să fiţi atenţi la ele, când faceţi cumpărături

Publicat: 14/03/2024 | 09:54
Ouă în cofrag Sursă foto: Pixabay

Cumpărătorii de ouă din magazine trebuie să acorde mai multă atenție la inscripțiile ștanțate pe ele! Iată care este semnificația acestora!

Etichetele de pe produsele din supermarket-uri nu sunt doar simple elemente decorative, ci oferă detalii despre conținutul, originea și proprietățile produsului. Acestea sunt foarte importante pentru cumpărător deoarece trebuie să cunoască și să știe ce pune în coșul de cumpărături.

Citește și: ANUNȚ OFICIAL: ACEST PRODUS DR. OETKER A FOST RETRAS DE URGENȚĂ DIN SUPERMARKETURI. S-AU DESCOPERIT TOXINE DE MUCEGAI ȘI E FOARTE PERICULOS

 Ce semnifică inscripțiile ștanțate de pe ouă?

Ouăle din comerț, față de cele de casă sunt adesea clasificate în mai multe categorii, fiecare marcând diferite standarde și caracteristici. Aceste ouă sunt inscripționate cu coduri specifice, care permit consumatorilor să le distingă și, eventual, să le compare în funcție de criteriile lor individuale.

De exemplu, ele pot oferi detalii despre modul în care ouăle au fost crescute, tratate și procesate înainte de a ajunge în rafturile supermarket-urilor.

Calitatea ouălor este puternic influențată de condițiile de viață ale găinilor ce le produc. Astfel, consumatorii pot utiliza aceste coduri pentru a face alegeri în ceea ce privește ouăle pe care le achiziționează, având în vedere aspecte precum modul de creștere al păsărilor, dieta lor și alte practici de producție.

Este important de remarcat că aceste coduri inscripționate pe ouăle comercializate în magazine pot varia în funcție de țară și de sistemele specifice de reglementare în vigoare. Prin urmare, este recomandabil să fii atent și să consulți informațiile oferite de producător sau de autoritățile de reglementare pentru a înțelege semnificația exactă a acestor coduri în contextul local.

Cum descifrăm codurile de pe ouăle din magazine

Codurile de pe ouă oferă detalii despre modul în care găinile au fost crescute, fie că este vorba despre sisteme convenționale, ecologice sau crescute în libertate. De asemenea, aceste coduri indică țara de origine, data de expirare și uneori numărul de lot sau producătorul.

  • Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic
  • Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv
  • Cod 2 – găinile au fost crescute la sol
  • Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii

Prima cifră din codul de pe ouă dezvăluie modul de creștere al găinilor. Apoi, urmează codul țării – în cazul nostru, al României. A treia parte a codului indică județul de proveniență. Partea finală a codului indică specific exploatația din care provine produsul, începând de obicei cu 001. Această structură detaliată a codului oferă consumatorilor o imagine clară asupra originii și modului de producție al ouălor pe care le achiziționează.

Producătorii și comercianții sunt obligați să respecte rigorile stabilite de autoritățile competente. În conformitate cu aceste reguli, ei sunt datori să comercializeze ouăle destinate consumului doar în spații și magazine autorizate. În plus, aceste locații trebuie să fie supuse anterior unui control din partea autorităților sanitare veterinare.

Aceste măsuri asigură că ouăle disponibile pentru consum sunt tratate și comercializate în condiții conforme cu standardele de siguranță alimentară și sănătate publică, protejând astfel interesul și sănătatea consumatorilor.

Citește și: CE CONȚIN IAURTURILE PILOS, DE FAPT. MULȚI ROMÂNI LE CUMPĂRĂ ZILNIC DIN LIDL