Transpiraţia, oricât de urât mirositoare şi cauzatoare de disconfort ar fi, este un fenomen natural şi sănătos, contribuind la răcirea organismului. Dar când transpiraţia devine excesivă pot apărea probleme sociale, relaţionale sau chiar emoţionale.
Transpiraţia excesivă (hiperhidroza) apare atunci când cantitatea de sudoare eliminată depăşeşte cu mult necesităţile oraganismului. De exemplu, dacă transpiri când stai la birou liniştit în condiţii ambientale de confort atunci este cel mai probabil să suferi de hiperhidroză. În hiperhidroză, mecanismul de răcire a organismului este atât de exagerat încât poate produce chiar şi de patru-cinci ori mai multă sudoare decât ar fi normal. Totuşi având în vedere caă fiecare organism are necesităţile sale individuale, medicii susţin că nu pot stabili o limită cantitativă clară la care să se poată raporta atunci când stabilesc diagnosticul de hiperhidroza.
Medicii sustin ca desi este foarte dificil sa se cuantifice cu exactitate cantitatea de sudoare, cele mai multe persoane isi dau singure seama cand transpiratia este excesiva si depaseste limitele normale. Astfel, cand o persoana simte ca transpira mai mult decat ceilalti sau mai abundent decat o facea inainte, cel mai probabil este vorba despre hiperhidroza. Specialistii spun ca in majoritatea cazurilor cand o persoana se prezinta acuzand transpiratie excesiva, de cele mai multe ori intr-adevar perceptia este corecta si pacientul sufera de hiperhidroza.
Specialistii sustin ca 50% dintre persoanele care prezinta transpiratie excesiva au un istoric familial de hiperhidroza. Acest tip de hiperhidroza cu cauza genetica debuteaza de obicei la pubertate, cand hiperhidroza este localizata la palme si talpi debutul survine si mai precoce, in copilarie sau chiar in primii ani de viata. In plus, o gama larga de factori pot sta la baza transpiratiei excesive, incluzand prezenta unor afectiuni asociate sau consumul de medicamente.