Ce impozit pe proprietate vor plăti românii în 2025. Ce taxă va crește de la 1 ianuarie
Vești bune vin pentru români. Aceștia vor plăti același impozit pe proprietăți și în 2025. Noul mod de calcul pentru impozitarea clădirilor și a terenurilor se amână cu un an, potrivit anunțului făcut de premier. Guvernul a decis ca noua formulă de calcul a impozitului pe proprietate să nu se aplice de anul viitor. Asta înseamnă că impozitele ar putea crește abia din 1 ianuarie 2026.
Așadar, românii vor plăti aceleaşi impozite pe proprietate în 2025. Noul model de calcul pentru impozite a fost amânat pentru anul 2026. Amânarea vine pe fondul faptului că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.
„Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Până când noua formulă de calcul va intra în vigoare, ministerul Finanțelor trebuie să creeze o structură specializată care să gestioneze această schimbare, iar Agenția de Cadastru va avea obligația de a furniza datele necesare către această nouă structură, a mai spus şeful Guvernului.
Astfel, noua entitate va colabora cu autoritățile locale și alte entități pentru colectarea datelor despre proprietăți, va implementa modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare și va coordona metodologic organele fiscale locale.
(CITEȘTE ȘI: CUM POATE FI PĂCĂLITĂ TAXA PE LUX. UN ANALIST ECONOMIC EXPLICĂ PAS CU PAS: „ESTE FOARTE SIMPLU DE EVITAT”)
Se amână pentru 1 septembrie 2025
De asemenea, Guvernul a mai aprobat extinderea termenului-limită în cazul obligativităţii firmelor de a folosi la automatele de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului a noua tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR.
În acest caz, potrivit anunțului făcut de Marcel Ciolacu, termenul-limită a fost extins până la 1 septembrie 2025.
„Am preluat solicitările mediului de afaceri şi în cazul obligativităţii firmelor de a folosi automate de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului. E vorba de o nouă tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR. Este evident că mulţi agenţi economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiţi încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a mai spus Marcel Ciolaacu.
(VEZI ȘI: ACEȘTI PENSIONARI DIN ROMÂNIA PRIMESC 100 ÎN PLUS LA PENSIE, PE DATA DE 11 OCTOMBRIE 2024)
This browser does not support the video element.