Nicolae Ceaușescu a vizitat Statele Unite ale Americii în anul 1978 și a fost blamat de românii care părăsiseră țara pentru ”Tărâmul Făgăduinței”. Ce răspuns le-a dat Ceaușescu?
Românii „evadaţi” din lagărul comunist i-au reproşat în permanenţă lui Ceauşescu, dar şi Partidului Comunist Român, în general, dictatura instaurată, condiţiile de trai înfiorătoare din ţară şi politica de reducere la tăcere şi chiar de exterminare a celor care aveau opinii politice diferite.
În timpul vizitei sale din Statele Unite ale Americii, în 1978, Ceaușescu s-a cazat pe 16 aprilie la hotelul Waldorf Astoria din New York, dar a avut surpriza de a da nas în nas cu peste 1.000 de contestari, români din diaspora, care l-au huiduit şi au aruncat cu roşii şi cu ouă în maşina blindată în care se afla, scrie adevarul.ro.
Ceauşescu s-a întors hotel, însă n-a scăpat. Câţiva oameni l-au aşteptat şi la acea oră târzie și au aruncat cu legume şi ouă înspre maşina lui. A doua zi, dictatorul l-a luat la rost pe primarul ales al New York-ului, Edward Koch. La discuţii a asistat și Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu.
Ce a scris Pacepa în cartea sa, ”Orizonturi Roșii”, despre acel incident: „N
-am ce discuta cu jidanu` ăla împuţit”, ar fi spus Ceauşescu, potrivit lui Pacepa, atunci când a fost înştiinţat că primarul metropolei doreşte o întrevedere.
Koch a venit personal la hotelul unde se cazase Ceaușescu, iar dictatorul a dat ordin: „Dă-i drumu` porcului să intre!”
„Asta este o adevărată insultă. Nu ar fi trebuit să permiteţi această demonstraţie, a început Ceauşescu, fără să se sinchisească de saluturile lui Koch şi fără măcar să privească în direcţia acestuia”, a relatat Pacepa în cartea sa.
„Domnule preşedinte, ar trebui să fiţi cât se poate de satisfăcut”, a fost răspunsul primarului. ”Lumea nu se leagă decât de oamenii foarte importanţi. Şi împotriva mea demonstrează mai tot timpul. Nu-mi pasă. Umblu exact printre pichetele lor de demonstranţi. Tot ce denotă de aici este că dumneavoastră sunteţi un om foarte important”, ar mai fi spus americanul.
„Sunt preşedintele unei ţări străine. Aşa ceva nu ar trebui permis”, ar fi replicat furios Ceauşescu. „Dacă preşedinele Carter ar veni în România, nu aş permite nicio demonstraţie împotriva lui”, a mai spus dictatorul.