Conform unei legi care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, românii pot primi vouchere în valoare de 15 lei. Tichetele pot fi achiziționate de către beneficiarul serviciilor de la orice AJOFM – Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Citește și: COD RUTIER 2024. AMENZI DE PESTE 1.000 DE LEI DACĂ NU AI ACESTE ACTE ÎN ORIGINAL
De la 1 ianuarie 2024, a intra în vigoare Legea 111/2022, conform căreia românii care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure vor putea primi tichete pentru munca depusă. Există, însă, și o condiție! Beneficiarul voucherelor nu poate fi membru al familiei în gospodăria căreia îndeplinește sarcinile de lucru.
În lege, activitatea casnică este definită ca fiind „activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic”.
Sarcinile pe care beneficiarul tichetelor le poate îndeplini sunt următoarele:
În lege, există mai multe prevederi legate de obținerea tichetelor pentru activități casnice. Indiferent de sarcinile alese, beneficiarii nu pot munci mai mult de 12 ore într-o zi, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, durata totală este de 6 ore pe zi.
Voucherele pot fi achiziționate de către beneficiarii casnici de la agenția teritorială pentru ocuparea forțelor de muncă, serviciile poștale sau de pe platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. Potrivit legii, tichetele sunt în valoare de 15 lei și pot să fie actualizate în fiecare an. Numărul de vouchere oferite prestatorului diferă în funcție de munca depusă.
Contravaloarea plătită = număr de tichete de activități casnice x 15 lei – (impozit pe venit + valoarea contribuției de asigurări sociale).
Ulterior, la maximum 12 luni de la primire, pot fi preschimbate în bani la instituția de unde au fost ridicate de către beneficiar. Însă, este important de menționat că doar cei care au prestat activități casnice pot beneficia de tichete. Ele nu pot fi folosite nici măcar de alți membri din aceeași familie.