Ce facem in caz de toxiinfectie alimentara
RISC. Atentie la ce puneti in farfurie! Orice aliment insuficient gatit sau nespalat poate deveni sursa de infectie ADRIANA POPESCU In perioada caniculara, pericolul de a face o toxiinfectie alimentara este foarte crescut deoarece bacteriile se inmultesc rapid, iar alimentele se altereaza foarte usor. Medicul Ovidiu Cristian Chiriac ne-a spus care sunt cauzele acestor probleme, cum se manifesta si cum pot fi tratate. Daca va simtiti rau, aveti senzatii de greata, varsaturi, diaree sau dureri de stomac, este posibil sa fiti intoxicat. Toate alimentele contin bacterii, insa atunci cand sunt nespalate, gatite insuficient sau depozitate inadecvat, bacteriile se inmultesc, iar mancarea se altereaza rapid. Puteti evita aceste probleme daca tineti cont de cateva reguli elementare: – spalati-va bine pe maini, inainte de a gati si de a manca; – spalati vasele, legumele si fructele numai cu apa potabila; – lasati alimentele congelate sa se dezghete in frigider, nu pe aragaz; – pastrati produsele preparate in frigider la temperaturi sub 5 grade Celsius; – gatiti alimentele la temperaturi ridicate.
Masuri preventive
Daca ati contactat o toxiinfectie alimentara, pana la consultarea medicului, este bine sa luati cateva masuri de „prim ajutor” prin care puteti evita agravarea bolii. Iata care sunt acestea: – odihniti-va mai mult decat de obicei; – beti multe lichide (apa si ceaiuri); – sarurile de rehidratare dizolvate in apa sau ceai de menta pot fi de ajutor; – nu luati medicamente impotriva diareei, deoarece acestea pot incetini eliminarea toxinelor; – nu va administrati antibiotice, fara sfatul medicului.