Sfântul Nicolae, cunoscut în rândul copiilor drept Moș Nicolae, este sărbătorit în data de 6 decembrie. Puțini, însă, sunt cei care știu ce tradiție bizară aveau Nicolae și Elena Ceaușescu în această zi sfântă.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc în schimb o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor.
În perioada comunismului, însă, Moș Nicolae nu exista. Dintotdeauna Nicolae Ceaușescu și-a arătat neîncrederea în divinitate și sfinți. Nu exista niciun Dumnezeu sau vreun sfânt la care românii să se poată închina. Deși era ilegal să fii creștin practicant, oamenii își urau pe ascuns „La mulți ani!” de Sf. Nicolae. (CITEȘTE ȘI: CARE ERA CEA MAI MARE OBSESIE A LUI NICOLAE CEAUȘESCU. NU RENUNȚA LA EA NICI ATUNCI CÂND DORMEA)
Ba chiar… dictatorul interzicea Crăciunul, așa că Moșul nu venea pe 25 Decembrie, ci pe 31, ziua în care se sărbătorea Anul Nou. Nicolae Ceaușuescu voia ca toți românii să se supună ordinelor sale și să nu sărbătorească absolut nimic.
Nicolae și Elena Ceaușescu aveau un rol foarte important în ultima zi din an. Atunci când aceștia nu participau la petreceri fastuoase la restaurant, alegeau să stea în noaptea trecerii dintre ani cu alți oameni importanți.
Se strângeau cu toții în apartamente, în grupuri mici, iar singura distracție era legată de privitul la televizor. TVR difuza o ediție specială de Revelion, iar în noaptea de 31 spre 1 ianuarie, nu se lua niciodată curentul. (VEZI ȘI: CU CE FEMEIE CELEBRĂ S-A IUBIT NICOLAE CEAUȘESCU. FOSTUL LIDER COMUNIST A AVUT O AMANTĂ PE CARE O IDOLATRIZA)
Nicolae Ceauşescu înregistra un mesaj de Anul Nou, care era difuzat, în fiecare an, la miezul nopţii. La momentul respectiv, cuplul prezidenţial se afla la petrecere împreună cu cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturii. Iar la masă se serveau numai mâncăruri tradiţionale româneşti.