Ce este vortexul polar care a lovit România
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie avertizează că România a fost lovită de un vortex polar. Temperaturile minime pot ajunge și la -18 grade Celsius. Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete. Pe Pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar. De altfel, până în anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar.
Punerea în scenă a acestuia a fost făcută de valul de aer polar siberian anunțat de meteorologi pentru zilele de sâmbătă și duminică, unde temperaturile au scăzut considerabil.
”Vortexul polar este practic un vârtej în jurul Polului Nord, la înălţimi foarte mari – peste 15 kilometri deasupra pământului şi poate influenţa vremea până jos, acolo unde noi simțim efectele iernii”, a specificat Roxana Bojariu, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
Ce este vortexul polar care a lovit Romania. Amploarea fenomenului nu poate fi anticipată
Gerul Bobotezei își respectă renumele legendar! Mai mult, meteorologii anunță că este vorba, practiv, de un vortex polar. Viscolul, zăpezile abundente urmate de ger vor ajunge pe teritoriul României la jumătatea lunii acesteia. Din păcate, vor crea probleme în Europa.
Specialiștii specifică faptul că nu pot cunoaște amploarea fenomenului, încă, dar pot anticipa că va fi viscol și ger teribil. Minimele zilei de luni, 7 ianuarie, spre exemplu, vor atinge -18 grade Celsius, temperatură cu care românii nu s-au confruntat în acest sezon, datorită începutului de ianră blând de care am avut parte.
Ce este vortexul polar care a lovit Romania. ”Căderi de zăpadă puternice, abundente, dar evident şi vânt puternic, cu viscol”
Va ninge abundent, va fi viscol, iar gerul va fi unul… usturător. Aceste ”dezechilibre influentează circulaţia generală a atmosferei şi devin anomalii din ce în ce mai obişnuite”, spun specialiștii.
Căderi de zăpadă puternice, abundente, dar evident şi vânt puternic, cu viscol, apoi temperaturi foarte scăzute. Imediat după viscol vin acele temperaturi foarte scăzute pentru că stratul de zăpadă reflectă o parte din radiaţie şi ai un efect local de amplificare a anomaliilor negative de temperatură”.
CITEȘTE ȘI: VORTEXUL POLAR LOVEȘTE ROMÂNIA! VOM AVEA O IARNĂ GREA
Între ”frigiderul arctiv” și ”cuptorul ecuatorial” este un echilibru fragil.
”Vă daţi seama că între frigiderul arctic şi cuptorul ecuatorial există un echilibru – dacă însă se produc dezechilibre, de exemplu frigiderul arctic nu mai funcţionează, vă daţi seama că aceste dezechilibre influentează circulaţia generală a atmosferei şi devin anomalii din ce în ce mai obişnuite din păcate şi te poţi aştepta ca în următoarele decenii iarna să nu mai fie ceea ce ştiam noi, ci o succesiune de episoare calde şi reci”, anunță sursa citată.