Ce este rugina, de fapt, si de ce nu putem scapa ușor de ea

Publicat: 15/10/2024 | 10:54
Metodele prin care poți scăpa de rugină. Foto: Profimedia

Te-ai întrebat ce este rugina, de fapt? De ce nu putem scăpa ușor de ea? Cum se formează, din ce este compusă și cum o poți curăța? Îți prezentăm câteva metode care ar putea să îți fie de ajutor! Cum trebuie să procedezi, pas cu pas!

Începem prin a spune că rugina este cunoscută și sub forma de oxid de fier. Aceasta se formează în momentul în care fierul intră în contact cu oxigenul, dar mai ales în medii umede și unde se află apă. Reacția chimică se numește oxidoreducere și generează oxi-hidroxizi de fier (III) și oxizi. Așa rezultă suprafața fragilă și roșiatică.

Rugina este un dușman pentru multe gospodării. Din cauza ei se deteriorează repede instalațiile și obiectele din metal. Expunerea la un mediu umed favorizează apariția acesteia. Este de întâlnită când vine vorba de țevi, chiuvete, căzi și baterii de apă. Daunele pot fi semnificative în multe cazuri și este nevoie de reperații care pot fi destul de costisitoare.

Este important să încerci să previi rugina pentru a nu ajunge într-o astfel de situație. Dacă vorbim din punct de vedere chimic, aceasta este rezultatul oxidării fierului în prezența umidității.

Citește și: Ce au descoperit inspectorii ANPC în cantina unui liceu. Mâncare ținută lângă gândaci și capcane pentru rozătoare

Metode prin care poți îndepărta rugina

Există câteva metode care te pot ajuta să îndepărtezi rugina. Aceasta poate fi de trei tipuri: brună, neagră sau albă. Curățarea este diferită în funcție de tip.

Rugina albă este mai puțin vizibilă și este un semn clar al primei faze de oxidare a fierului. Își face apariția de obicei în medii umede, de cele mai multe ori în baie, și poate fi greu de observat. Se poate curăța ușor cu soluții și perii abrazive.

Lucrurile se complică atunci când vine vorba de rugina brună, care este și cea mai comună. Aceasta se formează după avansarea procesului de oxidare și este mai greu de curățat față de cea albă, fiind nevoie de soluții puternice și aplicarea acestora de mai multe ori.

Îți poți da seama că rugina este într-un stadiu avansat de degradare când este de culoare neagră. Curățarea acesteia necesită soluții speciale. De multe ori este necesară apelarea la un profesionist.

Citește și: Alimentul consumat zilnic de români, care le strică sănătatea. Medicii trag un semnal de alarmă: „Ne descompunem”