Astăzi, 21 octombrie 2022, Simona Halep a fost înștiințată oficial că a picat un test anti-doping efectuat în urmă cu câteva săptămâni. Tenismena a ieșit pozitivă la o substanță interzisă de Agenția Mondială Antidoping. Iată ce este Roxadustat, substanța la care a ieșit pozitivă sportiva, și la ce se folosește, de fapt.
Astrele n-au fost bune, astăzi, pentru Simona Halep. Tenismena în vârstă de 31 de ani a fost notificată oficial de faptul că a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă de WADA, și anume Roxadustat. Această substanță face parte din clasa EPO (n.r Erythropoietin). Ar fi o substanță care nu s-ar administra sportivilor nici în timpul competiției și nici în afara acesteia. Având în vedere contextul, Simona Halep a fost suspendată temporar. Sportiva nu are voie să participe la evenimentele organizate de WTA sau ITF. (Iată AICI ce reacție a avut Simona Halep)
Vezi și CE RISCĂ SIMONA HALEP, DUPĂ CE A FOST TESTATĂ POZITIV LA O SUBSTANȚĂ INTERZISĂ DE WADA
În organismul Simonei Halep a fost depistată o cantitate foarte mică de Roxadustat. Aceasta este o substanță sintetică și nu se găsește în medicamentele din țara noastră. De obicei, substanța este utilizată de pacienții care se confruntă cu probleme renale. Deși este un medicament autorizat în Europa, în România nu se găsește.
Substanța respectivă ajută o persoană prin oxigenarea sângelui și contribuie, practic, la producţia eritropoietinei. În acest mod, corpul unei persoane va avea o producție mai mare de celule roșii. Mai mult decât atât, un astfel de medicament poate fi luat în baza unei rețete.
„Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. La noi în ţară există eritropoietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. Asta e de 20 de ani de zile. La noi este echivalentul eritropoietina şi chiar cunosc atleţi care folosesc eritropoietina pentru energie, pentru că le creşte producţia de celule roşii şi crescând producţia de celule roşii ai mai mult oxigen, mai bună oxigenare a sângelui, deci la propriu creşte anduranţa la efort”, susține farmacista Beatrice Speteanu pentru news.ro.
Sursă foto: captură video