Ce este „pielea de găină”, de fapt. Explicațiile oamenilor de știință

Publicat: 28/07/2023 | 15:26
Andra rostește des la Românii au talent: ”Mi s-a făcut piele de găină”.

Nu există om care să nu fi experimentat, cel puțin o dată în viață, senzația numită ”piele de găină”. Care este, de fapt, explicația oamenilor de știință privind schimbarea aspectului pielii, în acest fel. 

Senzația de ”piele de găină” apare atunci când ne este frig sau când trecem printr-o emoție puternică. Zbârlitul pielii se produce din senin, rapid și, de cele mai multe ori, este asociat ca un disconfort, mai ales că provoacă o senzație de frig chiar și la temperaturi ridicate.

Ce este, de fapt, ”pielea de găină” și care este explicația experților

Citește și: CÂȚI BANI CÂȘTIGĂ UN MEDIC DE FAMILIE, ÎN 2023, ÎN ROMÂNIA! CUM SE CALCULEAZĂ VENITUL LUNAR

De ce ni se face ”pielea de găină”? Potrivit oamenilor de știință, ”pielea de găină” reprezintă un mecanism de apărare numit piloerecție. Reacția corpului este involuntară, acesta fiind modul în care el răspunde la stimuli emoționali sau fizic.

Modificările în textura pielii apar în momentele în care ne este frig, în momentele în care simțim teamă, într-o zi în care ne-am îmbrăcat prea subțire, chiar și în momentele în care cineva sau ceva ne-a provocat o sperietură. Totodată, muzica, anumite amintiri sau mirosuri pot provoca ”pielea de găină”. Potrivit studiilor, persoanele care experimentează senzația de ”piele de găină” sunt firi empatice, visătoare, iubesc natura, arta, sunt autentice și caută să trăiască tot timpul experiențe noi.

Ce este, de fapt, ”pielea de găină” și care este explicația experților/ Sursă foto: Facebook

Acest fenomen apare inclusiv la animale, pisici, căței, porci etc. În cazul acestora, ”pielea de găină” apare ca răspuns al unei situații în care se simt în pericol, dar și în cazurile în care se dorește impresionarea unui posibil partener.

Dacă această senzație este una de durată, acest lucru ar putea fi un semn ce indică afecțiunea numită keratoza pilară. Nu există tratament pentru ea, poate fi prevenită, însă dispare de la sine, în jurul vârstei de 30 de ani. Afecțiunea se manifestă prin piele de găină pe față, brațe, coapse și fese.

Citește și: „APOCALIPSA INSECTELOR” ESTE TOT MAI APROAPE! AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR TRANSMIS DE O ECHIPĂ DE CERCETĂTORI