Potrivit experților, unele electrocasnice consumă chiar dacă sunt în funcțiune, ci doar băgate în priză. Un exemplu îl constituie televizoarele. Chiar dacă nu ai televizorul pornit, asta nu înseamnă că nu consumă curent. Se estimează că, în medie, într-o casă, 40 de aparate sau sisteme consumă constant energie. Asta poate ajunge la aproape 400 de lei pe an, care ar putea ajunge în buzunarul tău în loc.
Iată mai jos ce electronice nu ar trebui să ţii în priză.
Scoate din priză aparatele mici de bucătărie
Ne referim aici la aparatul de cafea, blenderul sau robotul de bucătărie, cuptorul cu microunde etc. Acestea sunt uşor de scos din priză, dar pot consuma destul de mult dacă le laşi conectate la curent. De ce? Majoritatea acestor aparate au indicatoare LED care afişează ora sau indică dacă aparatul este sau nu activ. Dacă există aşa ceva, înseamnă că se consumă energie. Iată de ce ar fi cel mai bine să le scoţi din priză.
Cum rămâne cu încărcătoarele?
Cu toţii suntem vinovaţi de faptul că ne lăsăm încărcătoarele în priză. Fie că este pentru telefon, laptop, sau alt dispozitiv portabil, aceste cabluri adaugă numere în plus la factura de electricitate, cu fiecare moment în care, de fapt, nu încarcă nimic. Aşa că, deodată cu telefonul, scoate şi încărcătorul din priză. Chiar poţi afla de aici cât consumă încărcătorul atunci când nu este deconectat de la sursa de curent.
Sisteme de divertisment
Cele mai mari consumatoare de energie atunci când nu sunt folosite sunt sistemele noastre de divertisment. Te poţi gândi la micul bec LED care licureşte de la TV, de la sistemul audio, de la monitorul calculatorului, sau de la consola de jocuri. Toate acestea risipesc energie. S-ar putea să nu ţi se pară practic să scoţi din priză televizorul de fiecare dată ce l-ai închis. Totuşi, atunci când pleci mai mult de acasă sau în vacanţă, este o idee bună să deconectezi totul de la curent. Sau, dacă vrei să duci treaba asta la alt nivel, scoate-le din priză atunci când pleci la muncă dimineaţa. Există şi televizoare care nu au beculeţ LED şi, teoretic, nu ar trebui să consume curent. Online, pe rombiz.ro găseşti televizoare din clasă energetică superioară care te ajută să economiseşti energie, chiar şi atunci când funcţionează.
Computerul
De multe ori suntem păcăliţi de funcţia de hibernare ecran de la monitoarele noastre. În realitate, acestea nu opresc procesul de alimentare cu electricitate, ci doar îl limitează. Fă-ţi un obicei din a scoate computerul din priză în fiecare noapte. Asta nu este doar o măsură de economisire a energiei, dar poate salva computerul de la deteriorări serioase. Există foarte multe cazuri în care, o pană de curent a cauzat un şoc ce a dus la arderea componentelor interne importante ale calculatorului. Ca să îl păstrezi în siguranţă, scoate-l din priză măcar atunci când este furtună. Învaţă de aici ce trebuie să faci cu aparatele în caz de furtună.
BONUS! Ce să nu scoţi din priză?
Electronicele vechi analogice – foarte probabil, acestea nu vor consuma electricitate atunci când sunt oprite.
Prelungitoare – dacă le alegi bine, acestea te ajută să elimini nevoia de a scoate din priză anumite aparate. Alege-le pe cele care au întrerupător de energie, astfel vei opri transmiterea curentului printr-o simplă apăsare de buton.
Chiar dacă par lucruri mărunte ce nu necesită mare atenție, este bine să fii precaut, pentru a evita o serie de probleme grave ce pot apărea în casa ta. Este bine să fii mereu conectat la tehnologie, dar în același timp, caută soluții care să te protejeze de o posibilă degradare a sursei de curent sau a electronicelor și electrocasnicelor din casă.