Ce e bine să faci azi, 24 iunie 2024. Sânzienele sau Sfântul Ion de Vară

Publicat: 24/06/2024 | 11:53

Astăzi, 24 iunie, sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, împreună cu tradițiile străvechi ale Sânzienelor și Drăgaicei, dar și Ziua Iei. Sânzienele, cunoscute și sub numele de Drăgaică în folclorul românesc, reprezintă o zi de mare importanță, marcată de tradiții vechi, superstiții și obiceiuri ce pot influența soarta în mod profund. Iată ce este bine să faci în această zi!

În ziua de Sânziene este considerat interzis să desfășori orice fel de activitate, mai ales lucrări fizice în câmp sau grădină, deoarece cei care încalcă această „regulă nescrisă” sunt susceptibili să atragă primejdii asupra lor. Însă, nu doar ziua este marcată de astfel de credințe, ci și în noaptea de 23 spre 24 iunie.

Ce este bine să faci de Sânziene

În diferite regiuni, Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit în mod distinct. În Bucovina, de exemplu, Sfântul Ioan de Vară este venerat cu o deosebită solemnitate, fiind asociat cu Sfântul Ioan cel Nou, ale cărui moaște se găsesc la Suceava, atrăgând pelerini din toată țara. În alte părți, importanța sărbătorii este pusă pe relația cu Sânzienele, considerate zâne bune care zboară prin aer în noaptea dedicată lor. În acea noapte, ele sunt foarte generoase, aducând noroc pentru recolte și sănătate. Totuși, pot deveni rele dacă sunt supărate de oameni.

În diverse regiuni din România, sărbătoarea Sânzienelor aduce cu sine bâlciuri și iarmaroace, unde tinerii bărbați și fetele se întâlnesc și socializează. Un moment important în tradiție este dansul executat de un grup de 5-10 fete, dintre care una este aleasă ca Drăgaică.

În ajunul Sânzienelor, se adună plantele de leac. Până la Rusalii, aceste plante sunt considerate nefolositoare, fiind influențate de Iele. În prezent, ele sunt culese pentru tratarea diverselor boli sau pentru diverse vrăji. În această noapte, iarba fiarelor care poate descuia lacătele este mai ușor de găsit.

Biserica comemorează ziua de trecere în veșnicie a sfinților, adică ziua în care aceștia au trecut de la viața pământească la cea veșnică. Totuși, există cazuri în care se sărbătorește și ziua de naștere a unui sfânt. Acest lucru se întâmplă și în cazul Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscut în cărțile religioase drept „Luceafărul” pentru modul în care pregătește venirea „Soarelui”, adică a lui Iisus Hristos.

Citește și: CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN NOAPTEA DE SÂNZIENE 2024. OBICEIURI, TRADIȚII ȘI MITURI CÂND PORȚILE CERULUI SE DESCHID