Ce drepturi au angajații pe timp de caniculă. Angajatorii au obligația să le ofere cele mai bune condiții pentru desfășurarea activității
Codul Muncii prevede dispoziții clare privind desfășurarea în bune condiții a activității pe perioade de caniculă, atât pentru cei care lucrează în aer liber, cât și pentru cei care își desfășoară activitatea în interior, în birouri. Angajatorii au obligația să ofere cele mai bune condiții și să ia măsuri de prevenţie în zilele caniculare. În caz contrar, sunt prevăzute amenzi pentru societățile ce nu respectă legea.
Valul de caniculă afectează pe toată lumea, în special pe cei care lucrează în aer liber, cum sunt muncitorii din domeniul construcțiilor, agricultură, drumuri sau acolo unde este vorba despre aglomerări ori spații închise, așa cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice și a brutăriilor.
Ce drepturi au angajații pe timp de caniculă
Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000 stabileşte măsurile pe care trebuie să le asigure angajatorii atât în cazul temperaturilor ridicate, cât şi în cazul celor foarte scăzute. În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii sunt obligați să asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și a ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se va avea în vedere asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.
Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care nu respectă regulile
Societățile care nu pot asigura aceste condiţii sunt obligate să reducă durata zilei de lucru, să eşaloneze pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11:00 şi după ora 17:00 – sau să întrerupă lucrul colectiv cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Reducerea, eşalonarea duratei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului se stabileşte dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. În această eventualitate, se va stabili modalitatea de recuperare a timpului nelucrat, într-o perioadă de până la șase luni. Angajatorul poate opta, însă, pentru nerecuperarea timpului de lucru, cu condiția menținerii drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat. Nerespectarea acestor dispoziții constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.
Măsuri suplimentare pentru pentru cei cu probleme de sănătate
Legea obligă angajatorii să ia măsuri și pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de muncă în condiții de temperaturi extreme cum ar fi: asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaților cu contraindicații pentru muncă la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Inspecția Muncii a anunțat că inspectorii sunt pe teren și verifică, în toate acțiunile de control, respectarea obligațiilor ce le revin angajatorilor în situația de caniculă.