Veste bună pentru seniorii care nu s-au ales cu pensia mărită în prima etapă a recalculării! Vârstnicii mai au o șansă, căci recalcularea se poate face și la cerere, potrivit noii legi care a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie, scrie Evz.ro. De ce documente au nevoie pensionarii?
Pensionarii pot cere recalcularea veniturilor, conform noii legi care a intrat în vigoare în luna septembrie a acestui an. Pentru ca acest lucru să se întâmple, vârstnicii trebuie să respecte anumite reguli. Seniorii trebuie să știe că pentru mărirea pensiei trebuie să se ia în considerare perioada de cotizare contributivă, dacă depășește 25 de ani.
Și punctele de stabilitate sunt luate în considerare pentru procedură. Documentele de care au nevoie pensionarii pentru a cere recalcularea veniturilor sunt cele care atestă documentele adiționale. Stagiile de cotizare suplimentare sunt luate în calcul, la fel și veniturile de dinainte de 1 aprilie 2001.
„Formula presupune înmulțirea punctelor de pensie cu valoarea punctului de referință, fixată la 81 de lei. Punctele de stabilitate se acordă pentru fiecare an de contribuție care depășește 25 de ani de cotizare”, conform Casei Naționale de Pensii.
Recalcularea la cerere poate fi solicitată în două situații: pentru adăugarea veniturilor ori a stagiilor de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei sau pentru adăugarea stagiului de cotizare de după data pensionării, în cazul celor care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă, dar care muncesc în continuare.
Legea prevede faptul că recalcularea se poate face din oficiu ori la cerere, iar prima etapă a început în septembrie. A doua etapă se va încheia la 1 martie 2025, anunțul fiind făcut de reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Sporurile și primele vor fi luate în considerare, dacă pensionarul depune documentele necesare care atestă aceste venituri adiționale.
Iată cum poate fi solicitată recalcularea pensiilor de către beneficiari (VEZI AICI)