Ce conține, de fapt, faimosul Untdelemn de la Bunica! În ce categorie nutrițională se înscrie uleiul folosit de sute de mii de gospodine
Faimosul Untdelemn de la Bunica este folosit de sute de mii de gospodine pentru diverse preparate. Totuși, sunt puțini cei care știu ce conține, de fapt, acest produs, dar și în ce categorie nutrițională se înscrie!
În funcție de gradul de prelucrare, produsele alimentare sunt clasificate în 4 grupe, astfel:
- Alimente neprocesate sau procesate minim
- Ingrediente culinare prelucrate
- Hrană procesată
- Alimente ultra procesate
Uleiul rafinat de floarea soarelui de la Bunica este produs în România și se încadrează în una din grupele menționate mai sus.
Ce conține și în ce categorie se înscrie faimosul Untdelemn de la Bunica
Untdelemnul de la Bunica este folosit de mii de gospodine atât pentru prepararea deserturilor, cât și pentru mâncăruri sărate. Potrivit etichetei, produsul conține doar două ingrediente: ulei de floarea soarelui și vitamina D. Însă, trebuie analizate și valorile nutriționale.
Uleiul conține grăsimi în cantitate mare, mai exact 91,9%, iar un consum mare poate influența creșterea colesterolului și a riscului de boli cardiace. Și acizii grași saturați se regăsesc într-o cantitate considerabilă (10%). În schimb, este de menționat că Untdelemnul de la Bunica nu conține zaharuri (0%), cate provoacă atât creșteri în greutate și carii dentare, cât și creșterea riscului de diabet tip 2 și boli cardiovasculare. Tot 0% este și procentul de sare. De asemenea, acesta nu conține nici glucide, fibre, proteine sau alcool.
Așa cum puteți observa în tabelul de mai sus, uleiul rafinat de floarea soarelui conține Vitamina D (23 de miligrame) și Vitamina C (50 de miligrame). Valorile corespund pentru 100 de mililitri de produs.
Potrivit ingredientelor pe care le conține, faimosul Untdelemn de la Bunica se încadrează în categoria „Fats”, însemnând „Grăsimi”. Iar în ceea ce privește grupa, produsul alimentar se înscrie la „Processed culinary ingredients”. Mai exact, este vorba despre a doua grupă dintre cele prezentate mai sus, „Ingrediente culinare prelucrate”.