Ce conține, de fapt, celebra șunca Pikok din LIDL România
Șunca Pikok este unul dintre cele mai căutate produse din magazinele Lidl România. Ideală pentru micul dejun, pentru gustările luate pe fugă, cât și pentru evenimente sau prepararea unor feluri principale de mâncare, nu este de mirare faptul că are atât de mare succes. Printre cei care consumă frecvent acest tip de mezel, puțini sunt cei care știu ce conține, de fapt, dar și care sunt riscurile la care se expun atunci când cumpăra acest produs.
Mezelurile sunt printre cele mai consumate alimente din România. Acestea sunt consumate în orice moment al zilei, fie că este vorba de mic dejun, gustare, la anumite ocazii speciale sau în timpul deplasărilor în afara localității. Producătorii marilor magazine pun la dispoziția cumpărătorilor o gamă variată de mezeluri și specialități din carne, însă puțini sunt cei care știu ce se află în spatele aspectului apetisant. Printre cei care îndrăgesc acest tip de produse există persoane care nu consultă niciodată lista de ingrediente.
Ce conține șunca Pikok de la Lidle
Pentru a înțelege cu adevărat ce conține șunca Pikok de la Lidl, un utilizator TikTok a folosit aplicația NutriSmart, aplicație cu ajutorul căreia a identificat ingredientele nocive și cele mai puțin nocive din aliment. În urma sugestiilor primite de la urmăritorii săi, bărbatul a scanat eticheta mezelului și a dezvăluit care sunt riscurile la care consumatorii se expun atunci când consumă acest aliment. Citește și: Ce conține, de fapt, celebrul sandwich McChicken de la McDonald’s. Majoritatea românilor îl cumpără!
”Am pimit o sugestie să scanez și această șuncă, de la acest producător. Sunt doi aditivi: unul cu verde: E 300 (adică inofensiv pentru sănătate) și unul cu roșu: E 250 (periculos pentru sănătate, potențial cancerigen). Scorul produsului este de 7,8.
Ingrediente: pulpă de porc, apă, sare, amidon de cartofi, condimente, extracte de condimente, proteină animală de porc, acid ascorbic, arome, nitrit de sodiu, fibre de citrice
E250 este legat de formarea de nitrozamine, compuși cancerigeni care se formează atunci când nitriții interacționează cu aminele din alimentele procesate. Consumul regulat de carne procesată tratată cu nitriți crește riscul de cancer colorectal și alte forme de cancer. Organizații precum IARC au clasificat carnea procesată cu nitriți ca fiind cancerigenă pentru oameni.
Expunerea la niveluri mari de nitrit de sodiu poate provoca methemoglobinemie, o afecțiune gravă în care sângele nu mai poate transporta eficient oxigenul. Consumul frecvent de alimente procesate care conțin nitriți, cum ar fi baconul și cârnații, poate duce la un dezechilibru alimentar și crește riscul de boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiovasculare și obezitate.
Poziția zahărului în lista de ingrediente este una superioară, ceea ce înseamnă că produsul conține o cantitate mare de zahăr.
Acest produs conține aditivi cu risc mediu, care pot avea efecte negative asupra sănătății și special în cantități mari.
Încercați să eliminați consumul acestui tip de produse și să alegeți opțiuni mai sănătoase atunci când este posibil”, se arată în postarea nutrimart_asociat1 de pe TikTok.
This browser does not support the video element.