Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să ieși la pensie în România

Publicat: 17/05/2022 | 21:08
Imagine sugestivă

Care sunt condițiile de pensionare în România? Vârsta standard la care poți să ieși la pensie este 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, în timp ce stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Nu sunt însă singurele situații în care poți obține o pensie.

De exemplu, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Iată care sunt tipurile de pensie de care poate beneficia un contribuabil, potrivit legislației în vigoare.

Cetățenii români pot profita de trei tipuri de pensie:

Cum poți să ieși la pensie în România

–      Pensia publică, de stat (Pilonul I de pensii) – începe să se calculeze în momentul în care o persoană devine angajat și contribuabil la sistemul de asigurări sociale.

–      Pensia obligatorie administrată privat (Pilonul II de pensii) – reprezintă suma care se acumulează într-un cont de pensie, virată de stat din contribuția la asigurările sociale și care este gestionată și crescută de administratorii de fonduri de pensii private. Această cotă CAS plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat (respectiv bugetul asigurărilor sociale), ci către fondul de pensii private unde persoana eligibilă are calitatea de participant.

(VEZI ȘI: VEȘTI IMPORTANTE PENTRU ROMÂNI. ÎN CE CONDIȚII SE POATE AJUNGE LA O PENSIE DE 2.500 LEI)

–      Pensia facultativă (Pilonul III de pensii) este o pensie la care un român cotizează voluntar, în completarea Pilonului I și Pilonului II, pentru a-și maximiza șansele să aibă o pensie mai mare la momentul pensionării.

Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative: participantul a împlinit vârsta de 60 de ani; au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare; activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de ASF.

This browser does not support the video element.