Soarele ne mai rasfaTa pielea in ultima luna de vara, care se anunTa a fi Si cea mai calduroasa, potrivit prognozelor meteo. Prin urmare, cateva zile de relaxare pe litoral ne tenteaza mai mult ca oricand. Pe langa publicitatea negativa de care a avut parte, in ultima vreme, expunerea la ultraviolete, marea ne ofera Si numeroase efecte benefice asupra organismului. O vacanTa pe litoral poate ameliora Si chiar vindeca afecTiuni precum depresiile, bronSitele Si chiar boli cardiovasculare. Iata ce minuni pot face apa sarata, aerosolii, iodul Si plimbarile pe nisip.
Miracolul apei marine
Nicio piscina nu se poate compara cu efectele benefice pe care apa marina le ofera. Fiind extrem de bogata in minerale, scaldatul in apele marii face ca durerile provocate de reumatism sau statul pe scaunul de la birou sa dispara. Pentru ca inotul in mare sa-Si faca simTite efectele benefice se recomanda un sejur de minimum trei saptamani. Baile marine trebuie sa fie de minimum doua ori pe zi. La modul ideal, apa marii trebuie sa aiba 24 de grade Celsius. Marea Si inotul imbunataTesc Si circulaTia sangelui Si intaresc sanatatea inimii. ExplicaTia: spre deosebire de alte sporturi care stimuleaza sistemul circulator, precum joggingul sau ciclismul, prin inot inima pompeaza sangele numai pe plan orizontal. Mai mult, lumina soarelui echilibreaza nivelul colesterolului, reducand astfel riscul infarctului.
Aerosolii te scapa de bronSite
Pentru persoanele care sufera de afecTiuni cronice ale aparatului respirator precum bronSitele, sinuzitele sau rinitele alergice, aerul marin, lipsit de praf Si de microbi, trateaza eficient caile respiratorii. Din acest motiv populaTiile insulare nu au niciodata probleme cu sinusurile. Sarurile minerale Si substanTe precum magneziu, sarea, calciul Si potasiul pe care aerul marin le conTine sunt un adevarat medicament pentru aparatul respirator. Prin urmare: plimba-te zilnic trei ore pe malul marii.
Iodul ajuta tiroida
Te simTi obosit/a Si nu ai chef de nimic? S-ar putea sa fie la mijloc o disfuncTie a glandei tiroide. Atunci cand tiroida duce lipsa de iod apar Si se instaleaza starile de moleSeala Si apatie. Din acest motiv doctorii recomanda plimbarile lungi, de aproximativ 3-4 ore pe zi, la malul marii, in aerul impregnat de iod.
Vindeca bolile de piele
ConcentraTia puternica de sare care caracterizeaza apa marii curaTa eficient pielea de substanTele nocive acumulate in piele. Din acest motiv dermatologii recomanda curele cu apa de mare chiar in tratarea unor afecTiuni grave ale pielii, cum ar fi psoriazisul. In timpul sejurului la mare, neplacutele descuamari se vor reduce semnificativ. SubstanTele minerale pe care apa marina le conTine elimina sursele de infecTie ale pielii. Aceasta este Si explicaTia pentru care crizele de acnee, iritaTiile Si mancarimile se calmeaza atunci cand mergem la mare. Mai mult, ultravioletele ajuta Si la formarea vitaminei D in organism, care, printre multe alte efecte benefice asupra sanataTii, mai are Si rolul de a curaTa Si de a netezi pielea.
Valuri de fericire
Marea Si inotul in valurile agitate sunt un remediu atat pentru trup, cat Si pentru suflet. Inotul Si sporturile de pe plaja activeaza metabolismul, stimuleaza secreTia de endorfine Si alunga tristeTea Si depresia. In doar o saptamana de stat la mare starea de oboseala Si lipsa apetitului pentru viaTa vor disparea ca prin farmec.
Relaxare musculara
Atunci cand mergi la plaja, in loc sa te intinzi comod pe Sezlongul din plastic mai bine ramai la varianta clasica: pe nisip. ExplicaTia: coloana vertebrala se intinde Si se relaxeaza mai bine pe sol. Sa nu uitam ca doctorii recomanda sa ne odihnim pe saltele de pat tari Si sa renunTam la perna. Mai mult, in apa sarata, corpul cantareSte numai a Saptea parte din greutatea lui. Prin urmare, Sira spinarii impreuna cu oasele bazinului Si musculatura se relaxeaza, se odihnesc Si se destind. Pentru efecte maxime, specialiStii recomanda practicarea inotului alternativ, cand pe burta, cand pe spate.