Anual, din 1 până pe 9 martie, românii îşi aleg baba, iar din cele mai vechi timpuri se spune că aşa cum va fi baba ta, aşa va fi tot anul. Şi, totuşi, cum se aleg corect babele din martie?
Există trei metode de a alege o babă. Pentru început, mulţi oameni aleg pur şi simplu o zi de la 1 la 9. Alţii o aleg în funcţie de ziua de naştere, iar alţii îşi aleg babele în funcţie de zodia lor.
În ceea ce priveşte alegerea în funcţie de ziua naştere, o persoană care este născută între perioada 1-9 a fiecărei luni va avea baba potrivit datei în care a venit pe lume. Dacă data naşterii este formată din două cifre, acestea se adună până rămâne o cifră. Spre exemplu, pentru cineva născut pe 29, calculul se face astfel: 2+9= 11, 1+1= 2. Aşadar, baba este pe 2 martie.
În ceea ce priveşte alegerea babei în funcţie de zodie, lucrurile devin puţin mai complicate. Fiecare zodie are o zi norocoasă în săptămână, conform planetei care patronează semnul zodiacal respectiv. De aceea, baba ar trebui aleasă în funcţie de ziua norocoasă a fiecărei zodii.
Zilele norocoase pentru fiecare zodie în parte sunt următoarele:
Luni – Ziua norocoasă a Racului
Marţi – Ziua norocoasă a Berbecului şi Scorpionului
Miercuri – Ziua norocoasă a Gemenilor, Fecioarei şi Văsătorului,
Joi – Ziua norocoasă a Peştilor şi Săgetătorului
Vineri – Ziua norocoasă a Capricornului
Duminică – Ziua norocoasă a Leului.
Spre exemplu, Capricornul ar trebui să îşi aleagă baba care pică într-o zi de vineri, iar anul acesta, data care corespunde este 6 martie.
Tradiţia alegerii babelor este una dintre cele mai vechi tradiţii populare şi se presupune că totul are legătură cu legenda Babei Dochia. Această poveste spune că Dochia avea o turmă de oi care se afla în grija unor feciori. Aceştia au rătăcit oile pe munte, iar baba a plecat să le caute pe ger, îmbrăcată în 9 cojoace.
Vremea s-a încălzit, iar timp de 9 zile, Dochia a lepădat câte un cojoc pe zi până a dat de oi, blestemând pe Martie pentru această vreme călduroasă. A găsit oile în a noua zi şi a vrut să coboare cu ele în sat, blestemând în continuare pe Martie pentru această căldură. Dar Martie, nervos pe jignirile acesteia, a împrumutat câteva zile pline de ger de la fratele său, Februarie, şi a dezlănţuit un frig teribil asupra babei, îngheţând-o.
Această legendă stă totodată şi la baza concepţiei populare legate de faptul că Februarie are mai puţine zile şi de faptul că zilele lunii Martie sunt schimbătoare.