Ce au descoperit cercetatorii despre TOTI barbatii din EUROPA! Te vizeaza si pe tine!
Contrar asteptarilor, studiul a descoperit faptul ca inaltimea medie a cunoscut o crestere accelerata in perioada care a inclus cele doua razboaie mondiale si Marea criza economica, atunci cand saracia, rationalizarea alimentelor si asprimile razboiului ar fi trebuit, potrivit expertilor, sa limiteze cresterea in inaltime a oamenilor.
Aceasta crestere s-ar putea datora faptului ca oamenii hotarau sa aiba mai putini copii in acea perioada, spun oamenii de stiinta, in conditiile in care familiile mai mici au fost asociate deja in studii anterioare cu cresterea inaltimii medii a populatiei.
„Cresterea staturii umane reprezinta un indicator-cheie pentru ceea ce priveste ameliorarile inregistrate in sanatatea medie a populatiei”, a spus Timothy Hatton, profesor de economie la Universitatea Essex din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.
Potrivit acestui studiu, barbatii europeni au crescut de la 167 de centimetri la 178 de centimetri in putin peste 100 de ani.
Studiul, publicat pe site-ul revistei Oxford Economic Papers, a analizat datele referitoare la inaltimea medie a barbatilor in varsta de 21 de ani incepand din anii 1870 si pana in 1980 in 15 tari europene.
Studiul s-a concentrat asupra barbatilor, spun autorii sai, intrucat nu exista date istorice exhaustive despre inaltimea femeilor.
Datele recente au fost preluate din sondaje de opinie, iar datele mai vechi au fost preluate din inregistrarile militare ale recrutilor. In medie, inaltimea barbatilor europeni a crescut cu 11 centimetri intr-un secol, insa exista diferente de la o tara la alta.
In Spania, de exemplu, inaltimea barbatilor a crescut cu 12 centimetri – de la 163 centimetri din perioada 1871-1875 la 175 centimetri in 1971-1975 -, iar in Suedia inaltimea medie a crescut cu 10 centimetri, de la 170 centimetri la 180 centimetri in aceeasi perioada.
Cercetatorii au descoperit ca in multe tari europene – inclusiv in Marea Britanie, Irlanda, tarile scandinave, Olanda, Austria, Belgia si Germania – a existat „o accelerare distincta” in ritmul de crestere a inaltimii, in perioada care a cuprins cele doua razboaie mondiale si Marea criza economica.
„Este o descoperire socanta, intrucat acea perioada precede implementarea vasta a descoperirilor majore din medicina moderna si a serviciilor nationale de sanatate”, afirma autorii studiului.
Una dintre posibilele explicatii, pe langa scaderea mortalitatii infantile, ar putea fi o scadere accentuata a ratei natalitatii in perioada mentionata – familii mai mici au fost asociate in studii precedente cu cresterea inaltimii.
Alti factori care au stimulat cresterea in inaltime a barbatilor europeni includ cresterea veniturilor, introducerea pe scara larga a apei curente si a toaletelor, ameliorarea conditiilor de viata, o educatie mai buna in domeniul sanatatii, o nutritie mai buna si aparitia unor servicii sociale si a unor sisteme de sanatate mai eficiente.
R.N.