Ce ascunde apa de la piscina? Afla ce boli poti contacta cand mergi la un strand
Pericolul arsurilor solare
Frecventarea strandurilor si piscinelor in aer liber in intervalul de intensitate solara maxima 10.00 – 17.00, fara utilizarea de creme de fotoprotectie sau utilizarea unor creme cu fotoprotectie inadecvata determina grade variate de arsuri solare, de la o inrosire a pielii pana la arsuri grave insotite de flictene (bule) si stare de rau general. In caz de expunere prelungita sau fotosensibilitate, pe aceste zone rosii apar basici, care lasa rani pe piele, insotite de febra, frison, dureri de cap, ameteala, fotofobie si hipotensune arteriala.
Evitati parfumul atunci cand va expuneti la soare
Uneori folosirea unui parfum urmata de expunerea la soare poate determina reactii brutale fotoalergice (eczeme fotoalergice) manifestate prin inrosirea pielii, eventual umflarea pielii la acel nivel si veziculatie insotita de senzatia puternica de mancarimi. Tinand cont de riscul mare al arsurilor solare este necesara evitarea expunerii la soare in intervalul 10.00 – 17.00, folosirea cremelor cu fotoprotectie ridicata – SPF minim 30, reinnoirea cremei la 1 – 2 ore sau dupa iesirea din apa, portul unei vestimentatii deschise la culoare, care sa includa palarii si sepci.
Boli de piele are sezonului cald
Una din cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald este pytiriazisul versicolor, o afectiune produsa de un parazit obisnuit al pielii, Malassesia Furfur, care in anumite conditii (transpiratie, modificari ph, contact interuman) determina leziunii la nivelul pielii, in special pe spate si brate, manifestate prin pete albe si/ sau maronii, rosii (de aici si numele de versicolor), insotite uneori de scuame fine. Petele nu produc mancarimi, dar in lipsa unui tratament se extind si devin inestetice. Tratamentul este dificil intrucat este de lunga durata (circa 5-6 saptamani) si, de obicei, nerespectarea tratamentului sau reinfectia determina reaparitia bolii.
Ciupercile periculoase pot afecta sanatatea piciorului
O alta afectiune cu care ne confruntam frecvent este Tinea pedis, cunoscuta si ca „athlet’s foot” care nu este altceva decat „ciuperca piciorului”, intalnita mai frecvent la sportivi si favorizata de umiditate (transpiratia piciorului, incaltaminte impermeabila).
Boala poate fi recunoscuta prin: descuamare, maceratie, mancarimi si fisuri la nivelul picioarelor, in special intre degetele de la picioare. Contactul cu ciuperca se face cel mai adesea prin mersul descult pe sol contaminat sau in urma purtarii comune de sosete sau incaltaminte.
De regula, pentru tratamentul ei este suficient un tratament local antimicotic si, foarte important, mentinerea unei igiene riguroase, in special dupa desfasurarea unei activitati sportive, evitarea incaltamintei in care piciorul „nu respira”, evitarea mersului descult, utilizarea de pudre sau alte tratamente antiperspirante.
Atentie la unghii
Alta afectiune intalnita este Tinea unguium, ciuperca cantonata la nivelul unghiilor, care, de obicei, se produce prin extinderea la unghii a „tinea pedis” sau prin mers descult. Boala se manifesta prin unghii ingrosate, modificate la culoare si friabile. Din pacate este o afectiune care se trateaza foarte greu, intrucat tratamentul local nu patrunde la nivelul lamei unghiale pentru a distruge ciuperca.
O alta categorie de afectiuni intalnite in sezonul cald sunt reprezentate de piodermite – infectii bacteriene ale tegumentelor, intalnite frecvent sub forma de foliculite, pustule mici localizate in zonele paroase (scalp, torace, membre), sau impetigo – o infectie strepto-stafilococica foarte contagioasa, caracteristica copilului, manifestata prin leziuni buloase care se sparg si dau nastere unor cruste galbene aderente, localizate in special la nivelul fetei.
Contaminarea se produce prin contact interuman sau activarea unor focare proprii in conditii de caldura si umiditate crescuta, nerespectarii unor reguli de igiena, de aici numarul mare de cazuri la copii. Tratamentul pentru aceste infectii consta in terapie antibiotica si necesitatea unei igiene stricte (baie zilnica, dezinfectarea unghiilor, fierberea lenjeriei); uneori pot apare si epidemii.
O bacterie frecvent intalnita in mediile cu apa calda (jacuzzi, spa, piscine) este Pseudomonas aeruginosa, care produce cel mai des otite externe si foliculite. Infectia folicului pilos produce eruptie pustuloasa in special pe zonele neacoperite de costumul de baie, leziunile apar la 48 ore de la expunere (intre 8 ore – 5zile) si uneori se remit spontan in 5 zile. Merita mentionat faptul ca aceste afectiuni dermatologice apar atat pe pielea sanatoasa, dar au o incidenta mai mare la cei care prezinta o poarta de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziti etc. (zgarieturi, rani). Studiile arata ca apa calda determina o suprasaturare a epidermului, dilatarea porilor de la nivelul pielii, facilitand astfel invazia microbiana. Iubitorii inotului, fie ei profesionisti sau nu, prezinta un risc de a contracta veruci (negi) plantare datorita maceratiei de la nivelul talpilor in urma contactului prelungit cu apa.
„Granulomul de piscina” este o afectiune produsa de Mycobacterium marinum, apare in special la inotatori si se manifesta printr-o leziune mica, rosie, care in timp creste in dimensiuni si se cronicizeaza; se trateaza greu, cu antibiotice adecvate si uneori necesita interventie chirurgicala.
Molluscum contagiosum, o afectiune virala produsa de Poxvirus, este contactata mai ales de persoanele care frecventeaza locuri aglomerate, un exemplu ar fi piscina, strandul. Aceasta se manifesta prin leziuni de culoarea pielii sau roz-rosietice care se extind pe piele si se trateaza prin crioterapie (zapada carbonica sau chiuretare).
Clorul poate produce iritatii
Important de mentionat si iritatia pielii produsa de clorul din apa, uneori pentru o dezinfectie mai buna se utilizeaza cantitati prea mari de clor care produc inrosirea pielii si ochilor, mancarimi, uscaciune, eczema.
Este bine stiut ca inotul in piscina este relaxant si un exercitiu bun pentru organism, dar este indicat ca persoanele care se cunosc cu afectiuni dermatologice contagioase sa evite frecventarea piscinelor si strandurilor pentru a impiedica inmultirea bolilor de piele.