SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Sanatate » Ce ascunde apa de la piscina? Afla ce boli poti contacta cand mergi la un strand

Ce ascunde apa de la piscina? Afla ce boli poti contacta cand mergi la un strand

De: Cancan 17/08/2012 | 00:00
Ce ascunde apa de la piscina? Afla ce boli poti contacta cand mergi la un strand
Probabil o sa mai frecventam cateva saptamani strandurile si piscinele avand in vedere ca metereologii au prezis in continuare un sfarsit de vara calduros. Din pacate apa tentanta in bazine este si o sursa inepuizabila de contracarare a multor boli dermatologice, mai ales ca numarul limitat al unor astfel de spatii de agrement determina suprapopularea lor in sezonul cald. Iata ce ii sfatuieste pe cititorii Can Can, doctorul Alina Mihailescu (Rusinoiu), medic specialist dermatovenerologie - clinica Medas Titan.

Probabil o sa mai frecventam cateva saptamani strandurile si piscinele avand in vedere ca metereologii au prezis in continuare un sfarsit de vara calduros. Din pacate apa tentanta in bazine este si o sursa inepuizabila de contracarare a multor boli dermatologice, mai ales ca numarul limitat al unor astfel de spatii de agrement determina suprapopularea lor in sezonul cald. Iata ce ii sfatuieste pe cititorii Can Can, doctorul Alina Mihailescu (Rusinoiu), medic specialist dermatovenerologie - clinica Medas Titan.

Pericolul arsurilor solare

Frecventarea strandurilor si piscinelor in aer liber in intervalul de intensitate solara maxima 10.00 – 17.00, fara utilizarea de creme de fotoprotectie sau utilizarea unor creme cu fotoprotectie inadecvata determina grade variate de arsuri solare, de la o inrosire a pielii pana la arsuri grave insotite de flictene (bule) si stare de rau general. In caz de expunere prelungita sau fotosensibilitate, pe aceste zone rosii apar basici, care lasa rani pe piele, insotite de febra, frison, dureri de cap, ameteala, fotofobie si hipotensune arteriala.

Evitati parfumul atunci cand va expuneti la soare

Uneori folosirea unui parfum urmata de expunerea la soare poate determina reactii brutale fotoalergice (eczeme fotoalergice) manifestate prin inrosirea pielii, eventual umflarea pielii la acel nivel si veziculatie insotita de senzatia puternica de mancarimi. Tinand cont de riscul mare al arsurilor solare este necesara evitarea expunerii la soare in intervalul 10.00 – 17.00, folosirea cremelor cu fotoprotectie ridicata – SPF minim 30, reinnoirea cremei la 1 – 2 ore sau dupa iesirea din apa, portul unei vestimentatii deschise la culoare, care sa includa palarii si sepci.

Boli de piele are sezonului cald

Una din cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald este pytiriazisul versicolor, o afectiune produsa de un parazit obisnuit al pielii, Malassesia Furfur, care in anumite conditii (transpiratie, modificari ph, contact interuman) determina leziunii la nivelul pielii, in special pe spate si brate, manifestate prin pete albe si/ sau maronii, rosii (de aici si numele de versicolor), insotite uneori de scuame fine. Petele nu produc mancarimi, dar in lipsa unui tratament se extind si devin inestetice. Tratamentul este dificil intrucat este de lunga durata (circa 5-6 saptamani) si, de obicei, nerespectarea tratamentului sau reinfectia determina reaparitia bolii.

Ciupercile periculoase pot afecta sanatatea piciorului

O alta afectiune cu care ne confruntam frecvent este Tinea pedis, cunoscuta si ca „athlet’s foot” care nu este altceva decat „ciuperca piciorului”, intalnita mai frecvent la sportivi si favorizata de umiditate (transpiratia piciorului, incaltaminte impermeabila).

Boala poate fi recunoscuta prin: descuamare, maceratie, mancarimi si fisuri la nivelul picioarelor, in special intre degetele de la picioare. Contactul cu ciuperca se face cel mai adesea prin mersul descult pe sol contaminat sau in urma purtarii comune de sosete sau incaltaminte.

De regula, pentru tratamentul ei este suficient un tratament local antimicotic si, foarte important, mentinerea unei igiene riguroase, in special dupa desfasurarea unei activitati sportive, evitarea incaltamintei in care piciorul „nu respira”, evitarea mersului descult, utilizarea de pudre sau alte tratamente antiperspirante.

Atentie la unghii

Alta afectiune intalnita este Tinea unguium, ciuperca cantonata la nivelul unghiilor, care, de obicei, se produce prin extinderea la unghii a „tinea pedis” sau prin mers descult. Boala se manifesta prin unghii ingrosate, modificate la culoare si friabile. Din pacate este o afectiune care se trateaza foarte greu, intrucat tratamentul local nu patrunde la nivelul lamei unghiale pentru a distruge ciuperca.

O alta categorie de afectiuni intalnite in sezonul cald sunt reprezentate de piodermite – infectii bacteriene ale tegumentelor, intalnite frecvent sub forma de foliculite, pustule mici localizate in zonele paroase (scalp, torace, membre), sau impetigo – o infectie strepto-stafilococica foarte contagioasa, caracteristica copilului, manifestata prin leziuni buloase care se sparg si dau nastere unor cruste galbene aderente, localizate in special la nivelul fetei.

Contaminarea se produce prin contact interuman sau activarea unor focare proprii in conditii de caldura si umiditate crescuta, nerespectarii unor reguli de igiena, de aici numarul mare de cazuri la copii. Tratamentul pentru aceste infectii consta in terapie antibiotica si necesitatea unei igiene stricte (baie zilnica, dezinfectarea unghiilor, fierberea lenjeriei); uneori pot apare si epidemii.

O bacterie frecvent intalnita in mediile cu apa calda (jacuzzi, spa, piscine) este Pseudomonas aeruginosa, care produce cel mai des otite externe si foliculite. Infectia folicului pilos produce eruptie pustuloasa in special pe zonele neacoperite de costumul de baie, leziunile apar la 48 ore de la expunere (intre 8 ore – 5zile) si uneori se remit spontan in 5 zile. Merita mentionat faptul ca aceste afectiuni dermatologice apar atat pe pielea sanatoasa, dar au o incidenta mai mare la cei care prezinta o poarta de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziti etc. (zgarieturi, rani). Studiile arata ca apa calda determina o suprasaturare a epidermului, dilatarea porilor de la nivelul pielii, facilitand astfel invazia microbiana. Iubitorii inotului, fie ei profesionisti sau nu, prezinta un risc de a contracta veruci (negi) plantare datorita maceratiei de la nivelul talpilor in urma contactului prelungit cu apa.

„Granulomul de piscina” este o afectiune produsa de Mycobacterium marinum, apare in special la inotatori si se manifesta printr-o leziune mica, rosie, care in timp creste in dimensiuni si se cronicizeaza; se trateaza greu, cu antibiotice adecvate si uneori necesita interventie chirurgicala.

Molluscum contagiosum, o afectiune virala produsa de Poxvirus, este contactata mai ales de persoanele care frecventeaza locuri aglomerate, un exemplu ar fi piscina, strandul. Aceasta se manifesta prin leziuni de culoarea pielii sau roz-rosietice care se extind pe piele si se trateaza prin crioterapie (zapada carbonica sau chiuretare).

Clorul poate produce iritatii

Important de mentionat si iritatia pielii produsa de clorul din apa, uneori pentru o dezinfectie mai buna se utilizeaza cantitati prea mari de clor care produc inrosirea pielii si ochilor, mancarimi, uscaciune, eczema.

Este bine stiut ca inotul in piscina este relaxant si un exercitiu bun pentru organism, dar este indicat ca persoanele care se cunosc cu afectiuni dermatologice contagioase sa evite frecventarea piscinelor si strandurilor pentru a impiedica inmultirea bolilor de piele.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea nici pe stradă!
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate...
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de...
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile...
Scene cutremurătoare după prăbușirea avionului în Kazahstan. O fetiță a ieșit din epava în flăcări: „Salvează-mi mama. Mama e acolo”
Scene cutremurătoare după prăbușirea avionului în Kazahstan. O fetiță a ieșit din epava în flăcări:...
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au...
Postarea fiului lui Trump, Eric, despre cumpărarea altor țări de pe Amazon, a devenit virală. „Ne-am întors!”
Postarea fiului lui Trump, Eric, despre cumpărarea altor țări de pe Amazon, a devenit virală....
Cât costă să aduci o mașină SH din Germania? Ce se schimbă după intrarea în Schengen
Cât costă să aduci o mașină SH din Germania? Ce se schimbă după intrarea în...
Vin ninsorile în București! Meteorologii au anunțat când cad primii fulgi de zăpadă în Capitală
Vin ninsorile în București! Meteorologii au anunțat când cad primii fulgi de zăpadă în Capitală
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Cum se înțelege Culiță Sterp, cu părinții soției sale? Cei doi urmează să se mute la Sebeș!
Cum se înțelege Culiță Sterp, cu părinții soției sale? Cei doi urmează să se mute...
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de...
Orașul în care toţi oamenii locuiesc într-un bloc de 14 etaje. În interior se află şi o biserică, o secţie de poliţie şi un spital
Orașul în care toţi oamenii locuiesc într-un bloc de 14 etaje. În interior se află...
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
Top 4 aplicații de navigație pentru 2025. Două rivale pentru clasicele Waze și Google Maps?
Top 4 aplicații de navigație pentru 2025. Două rivale pentru clasicele Waze și Google Maps?
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce...
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă...
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când...
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut...
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Vineri va avea loc prima audiere în cazul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, pus sub acuzare de parlament
Vineri va avea loc prima audiere în cazul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, pus sub...
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Cum afli dacă telefonul tău este ascultat. Semnele clare că ți se ascultă apelurile și ți se citesc mesajele
Cum afli dacă telefonul tău este ascultat. Semnele clare că ți se ascultă apelurile și...
Florin Răducioiu a rupt tăcerea despre logodnica cu 10 ani mai tânără: N-am crezut că voi avea o soție româncă
Florin Răducioiu a rupt tăcerea despre logodnica cu 10 ani mai tânără: N-am crezut că...
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul....
Elena Udrea, mesaj de sărbători din închisoare: ”Le doresc un Crăciun ca al meu!”
Elena Udrea, mesaj de sărbători din închisoare: ”Le doresc un Crăciun ca al meu!”
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte...
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
ECONOMIC Archives
×