Ce are Vladimir Putin de gând să facă după cucerirea Ucrainei. Semnal de alarmă
Ce are de gând să facă Vladimir Putin, președintele Rusiei, după cucerirea Ucrainei. Semnal de alarmă pentru China și Statele Unite. Istoricul Roy Mdvedev a făcut marele anunț.
Potrivit istoricului, liderul de la Kremlin are în plan să se întoarcă la frontierele Rusiei stabilite în perioada lui Petru Cel mare și are sprijinul poporului. În opinia lui, invazia din Ucraina reprezintă încercarea lui Vladimir Putin de a “rescrie istoria”.
“Putin vrea să plaseze Rusia între marile puteri ale lumii, lângă China şi Statele Unite. Ştie ce spune şi chiar crede ceea ce spune. Problema este mereu aceeaşi. Pentru Europa, Rusia va fi mereu prea mare. Pentru marea majoritate a ruşilor, nu”, apreciază Roy Medvedev.
Referitor la invazia Ucrainei, istoricul rus este de părere că Vladimir Putin “se teme, poate, de consecinţele economice, dar că majoritatea ruşilor sunt de acord cu ceea ce se întâmplă”, chiar dacă “occidentalilor nu le place să recunoască acest lucru”.
“Ucraina, ca sferă de influenţă, datează din punct de vedere geografic de pe vremea lui Gogol, marele nostru scriitor care s-a născut într-un teritoriu care aparţine acum Ucrainei, dar pe care toată lumea îl consideră rus. Istoria niciodată nu se întâmplă degeaba. Nici măcar Putin nu intenţionează să recupereze tot teritoriul. Doar partea rusofonă. În ceea ce priveşte ameninţarea nucleară, nimeni nu se gândeşte cu adevărat la ea. Sunt doar vorbe”, mai precizează istoricul.
(VEZI AICI: CÂND SE VA TERMINA RĂZBOIUL DINTRE RUSIA ȘI UCRAINA. PLANUL LUI VLADIMIR PUTIN)
Planul lui Vladimir Putin după cucerirea Ucrainei. “Vrea să se transforme într-un simbol”
Pe Vladimir Putin, Roy Medvedev îl cataloghează ca fiind o persoană ciudată, obsedată să se lupte cu trecutul în speranța că va deveni un simbol.
“Este obsedat să se lupte cu trecutul, vrea să fie ţinut minte, să se transforme în simbolul nostru. În acest sens, este motivat de ambiţii personale. Ucraina este mai presus de orice încercare a lui de a rescrie istoria, de a-i devia cursul. Din capul locului, nu este un ţar, personalitate care pentru el are conotaţii mitologice. Din capul locului, nu seamănă cu Lenin. Dar nu este nici ca Stalin, cu care este adesea comparat cu maliţiozitate”, a mai adaugat Medvedev.
(NU RATA: “PUTIN A PIERDUT DEJA RĂZBOIUL!”. CE NU A ANTICIPAT PREȘEDINTELE RUSIEI)
În ceea ce privește democrația rusă, istoricul afirmă că este foarte controlată. “În doar 10 ani de democraţie de tip occidental, în timpul guvernării Elţîn, ţara a fost făcută ţăndări. Şi nici aşa nu le-a plăcut. În afară de această perioadă, ruşii nu au trăit niciodată democraţia ‘voastră’. Nu sunt obişnuiţi”, a spus Medvedev.
“Există alte modele de societate în afara celei din SUA. Europenii ar fi trebuit să fie primii care să înţeleagă acest lucru. Însă mereu aţi refuzat să recunoaşteţi acest fapt evident. Lumea nu mai este bipolară şi merge în altă direcţie. Putin şi Rusia au aşteptat multă vreme. Iar apoi au decis să meargă pe cont propriu”, a concluzionat istoricul.