Ce ar putea să se întâmple în valul 5 pandemic? Specialiștii trag un semnal de alarmă
În România au fost detectate trei persoane infectate cu noua tulpină a coronavirusului, și anume Omicron. Conform informațiilor, tulpina este cea de-a cincea care produce îngrijorare specialiștilor, la nivel mondial. Ce ar putea să se întâmple în valul 5 pandemic?
Potrivit informațiilor, cercetătorii din cadrul laboratorului de secvențiere de la Institutul ”Matei Balș” au descoperit faptul că noua variantă a coronavirus a adunat toate mutațiile de până acum și, de asemenea, are și unele noi. Aceasta are peste 30 de mutații. Cercetătorul științific Marius Surleac a transmis: ”Practic, mutaţiile sunt cele pe care le-am întâlnit şi la alte variante, însă combinaţia lor nu ştim sigur cam ce efect va produce”. Mutația s-ar fi dezvoltat în organismul unei persoane imunodeprimate.
De asemenea, biologul Simona Paraschiv de la Institutul ”Matei Balș” a transmis: ”Şe ştie că în Africa de Sud există mulţi pacienţi cu infecţie HIV. Mediul ar fi propice pentru dezvoltarea mutaţiilor în genomul SARS-CoV-2. Faptul că se replică mai mult timp într-o persoană cu sistemul imunitar compromis îi permite virusului să selecteze mai multe mutaţii, pentru că sistemul imun practic nu reacţionează şi virusul persistă mai mult timp. Nu îl derranjează într-atât cât să îl elimine şi persistenţa asta îi dă voie virusului să evolueze în cadrul pacientului respectiv şi acolo se adună mutaţiile în timp”.
Vezi și MOTIVUL PENTRU CARE PERSOANELE NEVACCINATE TREBUIE SĂ STEA ÎN CARANTINĂ LA INTRAREA ÎN ȚARĂ
Ce ar putea să se întâmple în valul 5 pandemic?
Specialiștii trag un semnal de alarmă în acest caz și susțin că încă există incertitudini. Una dintre acestea este legată de eficiența vaccinului. Experții, la nivel mondial, studiază dacă noua tulpină a coronavirusului, Omicron, poate ”păcăli” anticorpii produși prin imunizare.
Directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, Adrian Marinescu, susține: „Mă aştept să avem un val 5 – nu ştiu dacă va fi neapărat cu varianta Omicron, aici este de discutat -, dar vom avea un val 5 care va presupune un număr de infecţii probabil destul de mare, dar cu forme care vor fi cu forme relativ uşoare. Imunitatea colectivă obţinută la trecerea prin boală, indiferent de varianta virală, şi faptul că totuşi populaţia a fost şi vaccinată într-un anumit procent vor face diferenţa. Imunitatea colectivă cred că va juca un rol important”, arată Adevărul.ro.
Sursă foto: Pixabay