Ce ar putea să se întâmple în România peste 10 ani? Gheorghe Mărmureanu: ”Vrancea poate fi în pericol”

Publicat: 16/07/2022 | 17:21

În cursul acestei zile, 16 iulie 2022, un cutremur a avut loc în Oltenia, Gorj. A fost înregistrată o activitate seismică de 4 grade pe scara Richter, la o adâncime de cinci kilometri. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a făcut o serie de declarații despre ce ar putea să se întâmple în țara noastră peste 10 ani și care ar putea fi zona afectată cel mai mult de un seism.

În cursul zilei de 16 iulie 2022, un cutremur a avut loc în Oltenia, Gorj. A fost înregistrată o activitate seismică de 4 grade pe scara Richter, la o adâncime de cinci kilometri, la ora 10:39.

Citește și ȘCOLILE DIN BUCUREȘTI CARE RISCĂ SĂ SE PRĂBUȘEASCĂ ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR. LISTA COMPLETĂ

După producerea seismului, Gheorghe Mărmureanu a făcut o serie de declarații la Antena 3. Cutremurul produs în această dimineață a fost resimțit și în alte orașe din apropiere. Specialistul susține că, în județul Gorj, astfel de cutremure reprezintă o normalitate, iar în urmă cu câțiva ani au existat și pagube materiale în apropiere de Cărbunești. Directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului susține că seismele de suprafață devin periculoase când se trece de pragul de 6 grade pe scara Richter.

„Zona de aici e cunoscută din foarte puncte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă.

Ori, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și, bineînţeles, adâncimea”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Vezi și CE S-AR ÎNTÂMPLA ÎN BUCUREȘTI ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR DE 7,5 GRADE. CÂȚI OAMENI AR MURI!

Gheorghe Mărmureanu: ”Vrancea poate fi în pericol”

În plus, specialistul susține că zona care ar putea să fie în pericol este Vrancea, peste zece ani.

”Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâcene mari sunt la mare adâncime. Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a mai transmis directorul onorific al INFP.

Sursă foto: Pixabay