Ce apartamente nu vor mai putea fi închiriate în România. Amenda este uriașă
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege pentru interzicerea închirierii apartamentelor cu risc seismic. Amenzile sunt uriașe și pot ajunge până la 75.000 de lei.
Prin proiectul de lege propus de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, este oprită închirierea sau darea spre folosință a locuințelor care se află încadrate în clasa I de risc seismic. Cei care nu țin cont de această prevedere vor fi amendați cu până la 75.000 de lei.
(VEZI AICI: CUM ARATĂ UN BLOC DIN IAȘI DUPĂ CUTREMURUL DE 5,8 GRADE: „ÎNTR-O ȚARĂ NORMALĂ S-AR CONSOLIDA CLĂDIRI!”)
Totodată, proiectul de lege mai prevede și consolidarea cât mai rapidă a clădirilor cu risc seismic pentru că în cazul unui cutremur major, siguranța cetățenilor și economia națională ar fi puse în pericol, potrivit lui Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucărilor Publice și Administrației.
Ce apartamente nu vor mai putea fi închriate în România
Actul normativ mai presupune:
- Transformarea programului dintr-unul cu caracter anual într-un program cu caracter multiannual.
- Introducerea pentru expertizarea tehnică şi a clădirilor cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic.
- Introducerea evaluării vizuale rapide ca etapă premergătoare realizării expertizei tehnice, de către autorităţile locale, pentru obţinerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit.
- Introducerea precizării cu privire la interzicerea desfăşurării oricăror tipuri de activităţi (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI.
- Introducerea precizării cu privire la interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosinţă a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă din clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI până la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţie.
(NU RATA: ÎN CE ORAȘ SE AFLĂ CEL MAI SIGUR BLOC DIN ROMÂNIA! LOCATARII AFIRMĂ CĂ NU SIMT NICIUN CUTREMUR)
300 de imobile vor fi consolidate
Până în 2027 sunt prevăzute investiții cu o valoare estimată de 1 miliard de lei. Se urmărește consolidarea la nivel național a 300 de imobile ce prezintă risc seismic ridicat.
“Astfel, este de circa două ori mai ieftină consolidarea fondului construit existent vulnerabil din punct de vedere seismic, iar efortul financiar este distribuit pe o perioadă mai lungă de timp, de 4-6 ani, comparativ cu situaţia în care este necesară intervenţia asupra clădirilor afectate în urma unui seism major”, anunță ministrul Cseke Attila.