Din data de 15 mai, România trece la relaxarea măsurilor. Astfel starea de urgență este înlocuită cu stare de alertă, iar mai multe restricții o să fie ridicate. De asemenea, o parte din români se pot întoarce la muncă și mult dintre afaceri se redeschid.
Chiar dacă se vor relaxa măsurile, cetățenii trebuie să aibă în vedere că pericolul reprezentat de virusul COVID-19 nu a dispărut și în continuare trebuie să respecte anumite reguli pentru prevenire răspândirii acestuia. (CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI! BIROURILE DE ÎNMATRICULĂRI AUTO SE VOR REDESCHIDE LUNI. EXCEPȚIE FAC ZONE CARANTINATE)
Amenzile ce se vor pute da în perioada de stare de alertă, ce va începe vineri, 15 mai, urmează să fie stabilite prin vot, la Camera Deputaților. Acestea pornesc de la 500 de lei și ajung până la 15.000 de lei. (VEZI ȘI: ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! UNELE MALL-URI VOR PUTEA FI DESCHISE DUPĂ 15 MAI)
Astfel, nerespectarea izolării ar putea atrage sancțiuni de la 1.000 de lei până la 5.000 de lei, iar circulaţia în intervalele orare interzise ar putea fi amendă cu 500 pană la 2.500 de lei.
De asemenea, nerespectarea interdicţiei de ieşire dintr-o anumită zonă ar putea fi sancţionată cu amendă de la 500 la 2500 de lei, iar dacă localitatea/zona în cauză se află în carantină, amenda ar putea fi între 1.000 şi 5.000 de lei.
Amenzi se mai pot aplica și pentru nerespectarea interdicţiilor de a organiza mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, ori întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise. Pentru acestea valoarea sancțiunilor ajunge până la 15.000 de lei.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a operat miercuri noi modificări semnificative faţă de cele făcute marți de Senat la proiectul de lege privind instituirea stării de alertă.