Inspecția tehnică periodică trebuie să fie făcută de toți șoferii la fiecare doi ani. Cei care nu respectă această condiție riscă sancțiuni care echivalează conducerea unei mașini neînmatriculate. Pentru anul 2022, amenda poate ajunge până la câteva mii de lei.
Inspecția tehnică periodică trebuie făcută de toți șoferii, la un an sau doi. Dacă mașina a depășit vârsta de 12 ani, ITP-ul se va face la un an. În cazul în care este vorba despre un vehicul cu care se fac activități de taximetrie, ridesharing, uber, perioada de valabilitate se reduce la jumătate, respectiv la șase luni.
În situația în care ITP-ul a expirat, este echivalent cu o mașină neînmatriculată. Ca urmare, șoferul nu mai poate circula cu vehiculul și îl poate transporta doar pe platformă. Dacă este prins la volan, înseamnă că a condus în timpul suspendării și poate primi o valoare cumulată a amenzilor de până la 5.800 de lei. (CITEȘTE ȘI: Cine este Nikolai Patrushev, omul care îl înlocuiește pe Putin. Liderul de la Kremlin, bolnav de cancer, urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale)
Dacă un șofer nu are ITP-ul valabil, poate fi sancționat cu puncte de la 9 până la 20. Un punct de amendă costă 145 de lei. Astfel, valoarea maximă ajunge la 2.900 de lei, iar cea minimă, la 1.300 de lei.
Prețul ITP-ului variază, dar este în intervalul 100 de lei și 180 de lei, în funcție de service-ul la care este făcut. De asemenea, contează și tipul de combustibil pe care îl folosește mașina pentru a putea stabili tariful.
Actele necesare pentru ITP sunt: cartea de identitate a mașinii (CIV), talonul (CI) și buletinul proprietarului.
Pentru a nu întâmpina neplăceri, șoferii pot verifica site-ul RAR și să afle care este valabilitatea ITP-ului lor, introducând seria de caroserie. (CITEȘTE ȘI: Surpriză pentru români! BNR a anunțat că a apărut o nouă monedă în România. Ce valoare are)