Ce alimente trebuie sa consumati in timpul sarcinii
Specialistii le recomanda femeilor gravide sa consume alimente cu acizi grasi si cel putin cinci portii zilnice de fructe si legume pentru a asigura o crestere normala a fetusului. Andrei Sion Nutritionistii sunt de parere ca dieta femeilor gravide, inca din primele luni de sarcina, este esentiala pentru sanatatea ulteriora a copilului. O nutritie precara poate afecta cresterea copilului si il poate predispune la o serie de probleme grave de sanatate, cum ar fi afectiunile cardiace, diabetul si obezitatea. Cotidianul britanic „The Sun” va dezvaluie ce alimente sunt esentiale pentru dezvoltarea organelor vitale ale copiilor si cand este momentul crucial pentru formarea acestora. De obicei, este de preferat ca o femeie sa creasca constant in greutate in primele trei-sase luni de sarcina, in special daca este gravida cu gemeni. Dezvoltarea sistemului nervos incepe din saptamana a cincea de sarcina, iar perioada critica pentru aparitia anomaliilor este saptamana a noua. Pentru a evita aceste probleme, gravidele trebuie sa consume alimente cu acizi grasi din ulei de floarea soarelui, soia si pesti uleiosi. Intre saptamanile cinci si noua de sarcina se afla si perioada critica pentru dezvoltarea sistemului cardiovascular al copilului. Pentru a asigura proteinele necesare dezvoltarii inimii si vaselor de sange ale bebelusului, este important sa respectati regulile generale de nutritie, adica cinci portii zilnice de fructe si legume, carne de pui, peste si boabe leguminoase. De asemenea, consumati cel putin 700 miligrame de fier din legume ca spanacul sau, in special, din carne pentru formarea celulelor sanguine ale bebelusului. Ochii micutilor incep sa se dezvolte din saptamana a sasea, momentul critic in formarea acestora fiind in saptamana a zecea. Ca si in cazul sistemului nervos, acizii grasi sunt benefici si in dezvoltarea ochilor. Plamanii copiilor se dezvolta mai tarziu, formandu-se aproximativ in saptamana a 29-a. Sistemul respirator al bebelusilor beneficiaza de un consum mai redus de grasimi saturate din alimente ca lactetele sau carnea grasa.