Mulți dintre noi obișnuim să păstrăm mai toate produsele alimentare în frigider. S-a demonstrat însă că acest lucru nu este atât de practic pentru prospețimea hranei, așa cum ne așteptam. Din ce motiv? Ei bine, unele dintre alimente au o consistență aparte și, odată puse la rece, pot suferi modificări atât la nivelul gustului, cât și al texturii, fapt care le alterează mai rapid.
Fructele și legumele sunt principala sursă de vitamine, care nu ar trebui exclusă din dieta noastră zilnică. Din dorința de a păstra cât mai mult timp prospețimea lor, avem tendința de a le depozita imediat în frigider. Din păcate, însă, unele dintre ele sunt primele care se strică în momentul în care iau contact cu frigul. Legume precum ceapa, roșiile, cartofii, dar și ciupercile devin rapid apoase atunci când simt temperaturi scăzute, urmând ca mai apoi să putrezească.
La fel și în cazul usturoiului: mucegăiește dacă nu este depozitat la temperatura camerei. Dacă pui usturoiul în frigider, vei observa și că unele căpățâni fac muguri, apăruți din cauza umezelii. Usturoiul rezistă însă chiar și 2 – 3 luni dacă este depozitat într-un loc uscat.
(CITEȘTE ȘI: CELE 10 FRUCTE PE CARE NU TREBUIE SĂ LE ȚII ÎN FRIGIDER, SUB NICIO FORMĂ)
Și fasolea verde – proaspătă – oxidează și își pierde toate substanțele nutritive dacă o lași în frigider. În schimb, fasolea verde poate fi folosită tot anul dacă este opărită, iar apoi băgată la congelator.
Înghețarea va încetini procesul de oxidare, astfel că fasolea verde rămâne la fel de proaspătă pentru multe luni.
Un alt exemplu poate fi untul, dar și mierea care, odată cu răcirea, devin solide și își pierd, totodată, gustul specific. Pentru iubitorii de cafea, este bine de știut că ea ar trebui ținută într-un mediu uscat, departe de frigider. Și asta deoarece cafeaua preia mirosurile din jur și își pierde în scurt timp aroma.
Pe lista alimentelor care, lăsate la o temperatură medie, conduc spre o prelungire a valabilității lor, se mai află: pâinea, ciocolata, dar și siropurile.