Ce alimente contin sare in exces
Controlul prezentei acestui ingredient in dieta este important pentru a preveni hipertensiunea, atacurile cerebrale si de cord, arsurile, osteoporoza, cancerul la stomac si astmul. Andrei Sion Cercetatorii americani le recomanda adultilor sanatosi sa nu consume mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, ceea ce este echivalent cu aproape o lingurita de sare de masa. Persoanele cu tensiunea ridicata sau care sunt trecute de varsta mijlocie nu ar trebui sa consume mai mult de 1.500 de miligrame pe zi. Insa, in medie, oamenii consuma mult mai mult decat atat, din cauza alimentelor procesate sau meniurilor restaurantelor. Unele aperitive servite in restaurante pot contine chiar si peste 5.000 de miligrame de sodiu, conform unui studiu recent efectuat de publicatia americana „Consumer Report”. Specialistii au descoperit si alte surse neasteptate de sare in exces. De exemplu, o portie de jumatate de cana de branza de vaci saraca in grasimi poate contine o cantitate dubla de sare fata de o portie normala de 28 de grame de cartofi prajiti. Alte exemple sunt cerealele, salatele de pui si covrigii. De aceea, o concluzie a cercetarii este ca alimentele procesate sarace in grasimi pot contine chiar mai multa sare decat produsele grase care sunt cunoscute ca fiind bogate in sare, contrazicand conceptia generala. Pentru a reduce sarea din dieta, expertii americani ofera cateva sfaturi. Gatiti mancarea si evitati meniurile din restaurante pentru a putea controla responsabil cantitatea de sare! Inlocuiti, in unele cazuri, sarea cu condimente si alte arome, cum ar fi sucurile din citrice si oteturile aromate. Cititi etichetele produselor! Un aliment poate fi considerat sanatos doar daca nu contine peste 480 de miligrame de sodiu pe portie. Retineti care sunt alimentele bogate in sodiu! Este vorba despre sosul de soia, semipreparatele, muraturile si maslinele.