Ce a rămas din imperiul miliardarilor TEC de la Săftica?
Toți românii de peste 35 de ani își aduc aminte de sucurile de la dozatoarele TEC, care au apărut imediat după Revoluția din ’89. Milioane de români erau fericiți că, după ce, zeci de ani, în timpul comunismului, au băut doar câteva feluri de băuturi răcoritoare, puteau să își ia când vor orice tip de suc! CANCAN.RO a redescoperit, după zeci de ani, imperiul TEC sau, mai precis, ce a mai rămas din el.
Ce se întâmplă acum cu locurile unde au fost fabricate celebrele dozatoare și tonele de arome sintetice cu îndulcitor? Reporterii Cancan.ro au descoperit că locul este lăsat de izbeliște și că pe hectarele de teren se plimbă nestingheriți câini maidanezi. Acum totul este lăsat în paragină și de multe ori au fost prinși în zonă drogați sau vagabonzi care se ascundeau pe acele locuri. (NU RATA: COMBINATUL SECRET AL DICTATORULUI CEAUȘESCU A AJUNS AZI UN ”CIMITIR”! IMAGINI TERIBILE CU „DIAMANTUL” REGIMULUI COMUNIST)
De ce au „prins” atât de bine dozatoarele de suc
Fostul „imperiu” TEC este apropiat de vilele unor persoane publice precum Mircea Diaconu, familia Geambașu dar și ale alte VIP-uri.
Să ne amintim însă ce beau românii în timpul lui Ceaușescu și de ce sucurile TEC au prins așa de bine atunci. Pe vremuri, în anii ’80 românii puteau consuma doar: Brifcor și Cico (care erau pe bază de concentrat chimic cu aromă de portocală), zmeurică (pe bază de zmeură), Quik-Cola (care avea numele inspirat de la Coca-Cola, dar avea un gust foarte diferit) și apa tonică Sintonic. Dar pentru că nu erau pasteurizate, la scurt timp după îmbuteliere produsele fermentau și unele erau deja stricate când ajungeau pe mesele românilor.
(VEZI ȘI: AM DEZGROPAT CEL MAI MARE SECRET AL LUI CEAUȘESCU)
Cât despre Pepsi sau alte licori care se vedeau în filmele americane? Cel puțin în ultima perioadă a regimului, doar mahării comuniști, bișnițarii sau cei cu pile la partid aveau acces la câteva sticluțe de Pepsi sau suc de portocale natural. În rest, de la țăran la inginer, toți consumau mai mult… sifon!
Business-ul s-a extins fulgerător
Așadar, când, după Revoluție, câțiva oameni de afaceri, printre care Marius Iliev sau Cornel Tăbăcaru, au venit în România cu câteva dozatoare TEC cumpărate de peste Ocean, au dat lovitura. Dozatoarele s-au vândut ca pâinea caldă, căci românii erau fericiți că puteau bea zeci de arome: de la struguri, caise, dar și unele noi: kiwi, mango, papaya, mandarine etc. Atunci s-a construit fabrică de arome alimentare la Săftica, și firma a trecut și în zona aditivilor alimentari. Businessul de băuturi răcoritoare a evoluat foarte puternic și timp de aproximativ trei-patru ani Marius Iliev a devenit miliardar, iar firma sa a crescut foarte mult.
„Obiceiul de a umple sticlă la dozator a apărut în România. Modelul a fost încercat și în alte țări, dar n-a mers“, declara acum câțiva ani Marius Iliev, care s-a reorientat înspre alte afaceri, dar a părăsit, se pare, firma de la Săftica. Dată fiind dorința imensă de cumpărare, dozatoarele TEC s-au fabricat în număr foarte mare, așadar fiecare alimentară, restaurant sau bar avea măcar câte unul. Și fiecare român, de la copii de școală generală și până la pensionari, toți stăteau la coadă zilnic că să cumpere la pahar sau vărsat (la sticlă) sucurile TEC. (CITEȘTE AICI: Celebrul ”paradis al decrețeilor” a ajuns în paragină!)
Ce s-a ales de „imperiul” abandonat
„Imperiul” abandonat zace acum în mizerie, printre pungi goale, gunoaie și ciulini, iar singurii „vizitatori” ai terenului sunt câinii sălbăticiți. Totuși, în afara acestei zone a vechii fabrici – pe care localnicii o consideră „dubioasă”, căci din când în când câte o mașină mai intră pe vechea poartă – împrejurimile sunt pline de… VIP-uri. Pe vremuri, terenul de după Otopeni și zona Săftica, unde se află fosta fabrică era mai mult părăsit, dar, după extinderea Capitalei, zona Săftica a căpătat valoare și a început să fie populată și de vedete care și-au cumpărat sau construit case în zonă.
Astfel, printre vecinii fabricii TEC, se află multe persoane cunoscute, precum Cristian Țânțăreanu, care a fost printre primii care s-au gândit la potențialul zonei, dar și artiști precum Mircea Diaconu, Petre Geambașu și Călin Geambașu, fiecare cu vila lui.
În zonă mai locuiesc și alte vedete precum Mădălin Ionescu, Keo și Misty etc. Cât despre fabrică, aceasta a devenit doar un punct de reper în zonă, pentru că toți taximentrii îi spun „Intrarea TEC”. (CITEȘTE AICI: S-A ALES PRAFUL DE AVEREA CELEBRULUI ”BACHUS”, NEGUSTORUL ÎMPUŞCAT DE CEAUŞESCU)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)
This browser does not support the video element.