Un turist neozeelandez în vârstă de 30 de ani, care locuiește la Londra, a fost amendat cu 500 de euro după ce a plonjat sâmbătă seară în Fontana di Trevi din Roma.
Bărbatul a fost oprit inițial de Poliția italiană împreună cu doi însoțitori, însă a reușit să fugă și să se arunce în apa celebrei fântâni. Pe lângă amenda primită, autoritățile italiene i-au interzis turistului neozeelandez să revină la Roma, informează agenția de presă ANSA.
Construită în 1762, fântâna este o creaţie din Barocul târziu şi îl înfăţişează pe zeul Oceanus într-o trăsură sub forma unei scoici condusă de tritoni, o ilustrare a temei îmblânzirii apelor. Potrivit tradiţiei, vizitatorii aruncă o monedă în fântână pentru a fi siguri că vor reveni la Roma.
Monumentul este de asemenea recunoscut graţie scenei din filmul „La Dolce Vita”, în regia lui Federico Fellini, în care Anita Ekberg intră în fântână şi îl îndeamnă şi pe partenerul ei, Marcello Mastroianni, să i se alăture.
Citește și: Locul preferat de români pentru vacanţă se extinde. Salina Turda capătă o nouă mină
De sute de ani, vizitatorii aflaţi la Roma se adună lângă Fontana di Trevi pentru a-şi pune o dorinţă, urmând un ritual istoric. Puţini se mai gândesc la soarta monedelor lor.
Astăzi, monedele sunt lăsate să se adune câteva zile, înainte de a fi scoase şi transportate la filiala din Roma a organizaţiei caritabile catolice Caritas, care numără găleţi întregi de mărunţiş cu care finanţează o bancă de alimente, o cantină pentru săraci şi proiecte de asistenţă socială.
Doar anul trecut, Caritas a colectat aproximativ 1,4 milioane de euro din fântână. Roma este unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, cu 21 de milioane de turişti.
Extragerea monedelor constituie un spectacol şi implică muncitori de la compania regională de utilităţi ACEA, care stau în echilibru pe marginea vastei fântâni baroce şi folosesc mături lungi şi furtune de aspirare. Monedele sunt ulterior predate la Caritas, unde sunt uscate cu uscătoare pentru păr şi pentru vase, sortate şi numărate.