E greu sa numeri zilele de cand o persoana draga nu mai este printre noi. Sambata s-au implinit insa 40 de la tragica moarte a pilotului Adrian Iovan.
Accidentul aviatic din Apuseni a lasat nu numai un gol imens in sufletul rudelor si prietenilor celor trecuti in nefiinta, dar va reprezenta si o pata neagra in istoria moderna a Romaniei.
Autoritatile au dat gres intr-unul din cele mai importante teste. La 50 de kilometri de cea mai apropiata localitate, pilotul Adrian Iovan si Aurealia Ion, studenta la medicina, s-au stins din viata printre fiare contorsionate si pe un frig cumplit, pentru ca institutiile statului au avut nevoie de mai bine de 6 ore pana sa gaseasca pe harta locul accidentului. Si asta in era in care telefoanele mobile cu GPS-uri performante sunt la indemana oricui.
S-a dat vina pe proceduri, pe terenul accidentat, chiar si pe victime. Cert este ca doi oameni care puteau fi salvati usor au incetat din viata in conditii greu de descris, din incompetenta celor care ar trebui sa vegheze asupra noastra. Au avut loc demiteri peste demiteri in varful tuturor institutiilor implicate in celula de criza. Asta nu sterge insa durerea din sufletul celor apropiati pilotului Iovan si Aureliei Ion.
Sambata, s-au implinit 40 de zile de la aceasta tragica poveste. 40 de zile, de nopti nedormite, de lacrimi, de suferinta. Medicul Zamfir, unul dintre eroii din Apuseni, a avut nevoie de consiliere psihologica pentru a trece peste aceasta trauma.
______________________
CITESTE SI:
SANGE, FOC si DISPERARE! Cum a murit Adrian Iovan. Vezi primele imagini de la locul tragediei!
Adrian Iovan a murit! Pilotul se afla la bordul avionului care s-a prabusit luni in munti
______________________
Sambata, Romanita Iovan, a organizat un parastas restrans la Cimitirul Bellu Catolic. Au participat in jur de 20 de persoane, apropiati ai lui Adrian Iovan.
Din pacate, fiica lui Adrian Iovan, Irina, nu putut sa fie de fata. Momentan este plecata din tara.
La comemorare, presa nu a fost invitata, reporterii CANCAN.RO fiind singurii care au reusit sa surprinda imagini.
Cu toate acestea, Romanita Iovan a angajat un fotograf care a surprins toate momentele parastasului.
La parastasul din Muntii Apuseni, din data de 22 februarie, au participat 300 de persoane
Aproximativ 300 de persoane au participat, sambata, pe Varful Petreasa, la locul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, la un parastas pentru pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion.
Slujba de pomenire a fost oficiata de trei preoti, pe Varful Petreasa, la crucea de lemn amplasata in locul unde in 20 ianuarie s-a prabusit avionul la bordul caruia se afla un echipaj medical, iar pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata.
Aproximativ 300 de persoane au participat la slujba, fiind vorba despre rude, apropiati ai victimelor si localnici, printre care si satenii care au ajutat echipele de cautare si au participat la salvarea ranitilor din epava avionului.
Participantii au urcat cu masini de teren si pe jos pana in zona in care a fost oficiata slujba, accesul fiind extrem de dificil. Printre participanti s-a aflat fosta sotie a lui Adrian Iovan, Romanita Iovan, cea care a si organizat parastasul, insa au lipsit rudele studentei Aurelia Ion.
La finalul slujbei, fosta sotie si prietenii pilotului Adrian Iovan au lansat lampioane, Romanita Iovan spunand ca lampioanele ridicate in aer simbolizeaza faptul ca toti cei care au venit la parastas sunt alaturi de Adrian Iovan si Aurelia Ion.
Fosta sotie a pilotului le-a multumit satenilor din Horea pentru ceea ce au facut pentru victimele avionului prabusit.
„Vreau sa multumesc celor din Horea si celor prezenti aici pentru tot ce au facut. Faptul ca mai exista omenie in tara asta este nemaipomenit. Omenia este aici, la inaltime, la 1.400 de metri”, a spus Romanita Iovan.
Ea nu a dorit sa faca mai multe comentarii, spunand ca in aceasta zi cei care au urcat la locul tragediei trebuie doar „sa se roage pentru Adrian si Aurelia”.
Romanita Iovan a pus pe crucea de lemn o jerba de flori in care a asezat un mic avion din piese lego, macheta pe care a realizat-o special pentru tatal sau fiul celor doi, Albert.
Dupa slujba de parastas a avut loc o pomana, intr-o cladire a scolii din satul Giurgiut, mancarea fiind pregatita de femei din Horea.
Cei trei localnici care au ajuns primii la locul accidentului aviatic, Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea si Gheorghe Trif, au anuntat ca vor organiza si ei, duminica, un parastas in memoria lui Adrian Iovan si a Aureliei Ion, insa acesta se va desfasura conform traditiei din zona.
Astfel, parastasul va avea loc duminica, dupa liturghie, si se va desfasura in biserica din localitate, iar apoi se vor imparti participantilor colaci, cozonac si vin.
La locul prabusirii avionului, motii au amplasat, a doua zi dupa accident, o cruce din lemn, iar un preot a oficiat o slujba de pomenire.
Crucea are peste trei metri inaltime si a fost realizata din lemn de localnicii din Horea care au participat la cautarea epavei avionului si la gasirea victimelor.
De asemenea, pe cruce au fost scrise numele celor doua persoane care si-au pierdut viata in accidentul aviatic, pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion, data accidentului si ora la care se presupune ca s-a produs acesta.
R.N./Alex Saulea