Ce a făcut o studentă din Cluj-Napoca, după ce a găsit o poșetă pe o bancă. Nu s-a dus la Poliție, așa cum prevede legea

Publicat: 24/05/2024 | 16:26
Ce a făcut o studentă din Cluj-Napoca, după ce a găsit o poșetă pe o bancă / sursă foto: Facebook

O studentă din Cluj-Napoca a făcut un gest care a fost lăudat pe internet. Deși multe persoane ar considera că tânăra a luat o decizie bună, nu a urmat ceea ce prevede legea. Găsise pe o bancă o poșetă și o umbrelă. Iată ce arată Codul Civil, dar și alte informații mai jos, în articol.

O studentă din Cluj-Napoca a făcut un gest pe care multe persoane l-ar lăuda. Totuși, nu a urmat ceea ce legea prevede. Și anume să se prezinte la o secție de poliție și să raporteze bunurile uitate ale unei persoane în spațiul public.

O tânără a încărcat pe rețelele de socializare o imagine în care apar o poșetă și o umbrelă, în zona unei bănci. Pe grupul de Facebook, clujeanca a precizat că bunurile găsite pe bancă le-a luat acasă și dorește să găsească proprietarul.

„Am găsit o geantă și o umbrelă pe bancă, în stație pe Memo 22 mai, ora 23:00. Le-am luat cu mine, proprietara să îmi scrie să ne întâlnim ca să i le dau înapoi! Distribuiți, vă rog”, este mesajul notat de clujeancă, pe Facebook.

Vezi și POVESTEA TRISTĂ A BĂTRÂNEI GĂSITĂ NEMÂNCATĂ, PE STRADĂ: „CE AI MÂNCAT AZI, MAMAIE?”

O tânără clujeancă a postat pe Facebook ce a făcut cu poșeta și umbrela găsite pe o bancă

Vezi și CUM ȘI-A GĂSIT MAȘINA ACEST ȘOFER, DUPĂ CE A LĂSAT-O PARCATĂ ÎNTR-O INTERSECȚIE DIN CLUJ-NAPOCA

Tânăra din Cluj-Napoca ar fi trebuit să raporteze la Poliție că a găsit bunurile respective

Gestul este unul lăudabil, într-adevăr. A găsit bunurile respective într-un spațiu public și dorește să le înapoieze. Totuși, legea prevede cu totul altceva. În momentul în care un cetățean găsește un anumit bun într-un spațiu public, acesta este obligat să le ducă la o unitate de poliție și să raporteze. Obligația îi revine cetățeanului și este menționată în Codul Civil.

Bunurile se predau Poliției, fiind întocmit un proces-verbal. Apoi, oamenii legii trebuie să afișeze un anunț prin care informează faptul că au fost găsite anumite obiecte, iar proprietarii le pot ridica de la unitate. În condițiile în care bunurile nu sunt revendicate pe o perioadă de șase luni, atunci vor reveni cetățeanului care le-a găsit. Informații legate de această speță se regăsesc în Noul Cod Civil, art. 942, art. 943.

Art. 942 – Proprietatea bunului găsit
(1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său.
(2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit. Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar.
(3) Organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.

Art. 943 – Proprietatea asupra bunului găsit în loc public
Dacă bunul a fost găsit într-un loc public, el va fi predat, pe bază de proces-verbal, persoanei care deţine un titlu, altul decât titlul de proprietate publică, asupra locului respectiv. În termen de 3 zile de la data preluării bunului pierdut, această persoană este obligată să îl predea, pe bază de proces-verbal, organelor de poliţie din localitate. În acelaşi termen, anunţul menţionat la art. 942 alin. (3) se va afişa la locul unde a fost găsit bunul”, se arată în Codul Civil.

Vezi și CEL MAI CIUDAT JOB DIN ROMÂNIA. CÂȚI LEI CÂȘTIGĂ PE ZI O „BONĂ” DE ANIMALE DE COMPANIE

Sursă foto: Facebook