O farmacistă din Craiova a avut nevoie de ajutorul oameni pentru a descifra o rețetă dată de un medic neonatolog unei mame. Cea din urmă s-a prezentat la farmacie, să cumpere medicamentele respective, însă nimeni nu a înțeles ce scria, de fapt, pe foaia primită de la specialist. Așa că, Alina s-a gândit să ceară ajutorul altor farmaciști de pe un grup de Facebook. Zis și făcut! Ce răspunsuri a primit aceasta?
O farmacistă a decis să ceară ajutor pe internet, după ce nu a înțeles ce scria pe o rețetă primită de o mămică de la un medic neonatolog. Alina, farmacista din Craiova, a scris un mesaj pe un grup de Facebook, unde a atașat și foaia respectivă. După ceva vreme, cu ajutorul altor cadre medicale, misterul a fost deslușit. S-a aflat ce scrie, de fapt, în rețetă, însă ironiile nu au lipsit de la postarea făcută de craioveancă.
„Vă rugăm… puteți să ne descifrați această rețetă? Este recomandare de la neonatologie și nu este deloc o glumă, poate o subtilă rugăminte pentru un scris mai citeț“, a fost mesajul scris de farmacista Alina din Craiova, pe grupul de Facebook „Medici la datorie“.
Alina a primit și răspunsurile de care avea nevoie, însă printre ele și-au făcut apariția și câteva comentarii ironice ori pline de revoltă ale unor internauți. Mulți au fost de părere că medicul respectiv ar fi putut fi mai atent atunci când a scris rețeta, mai ales că este vorba despre medicamente pentru un copil.
„Rp3 este tantum verde și Rp5 este xifia”, a răspuns Alina din Iași.
„R4 protectis 5 pic/zi, 10 zile”, a scris și Geanina din Buzău.
„La pct. 2 este Tantum verde spray 1 pufx3/zi – 5 zile. La 3: Protectis sau Zyrte 5 pic/zi – 10 zile. La 4: Nurofen 100mg/ml – 2,5 ml si ultimul cred că este Greentuss 2,5 ml x 3/zi”, a scris apoi Mihaela din București.
După ce s-a uitat încă o dată pe rețetă, aceasta a venit cu o completare: „La 4 mai degraba Xifia, 2,5 ml doza unica. Dar mai sigur ar fi sa reveniti măcar telefonic la medic, totuși sunt medicamente, nu bomboane”, a adăugat Mihaela.
După ce a văzut că mesajul ei a stârnit și un val de ironii, farmacista din Craiova a ținut să lămurească puțin situația:
„Sunt farmacist. Rp (rețeta prescrisă – n.r.) postată ne-a „dovedit” pe mulți. Ce sanscrită… ce greaca veche… ce hieroglife… hop, pe românește. Știu că ați glumit in comment, dar chiar e o mare problemă pentru noi. Primul drum al pacientului e către farmacie și în situația dată, copil de un an, nu te joci cu
. Cazul nu este singular motiv pentru care am decis sa pun rp-ul pe grup. Și… ca un semnal pentru o comunicare scrisă (rețetă in cazul de față) citibilă… inteligibilă între medic, pacient , farmacist. La final e o parafă care până la urmă te definește ca medic”, a completat Alina.