Ce a făcut Alexandru din Iași, după ce a găsit o bancnotă de 500 de lei, pe stradă

Publicat: 21/04/2024 | 09:01
sursă foto: Facebook

Pentru mulți cetățeni români poate fi un motiv de bucuri, însă un bărbat din Iași a dat dovadă că simțul civic dezvoltat la români este încă prezent. Alexandru a găsit o bancnotă de 500 de lei pe jos, pe marginea unei borduri și a încercat să facă un bine și să găsească aparținătorul. 

În urmă cu două zile, un ieșean a găsit o bancnotă de 500 de lei pe jos și a cerut ajutorul comunității sale de pe Facebook ca să-l găsească pe păgubit. Gestul său moral a fost luat – de mai mulți utilizatori – în râs, iar mulți dintre ei au considerat că anunțul face parte dintr-un concurs: ghicește locația și câștigi 500 de lei. În speranța că proprietarul va revendica bunul pierdut, Alexandru din Iași a postat anunțul pe grupul Facebook ”Ești din Iași dacă…”

”Bună ziua. Cine a pierdut-o rog să menționeze locația în comentarii. Multumesc. Deja au început să apară în privat ”oportuniștii”, să sară pe mine ca și crapul pe mămăligă. Asta spune multe despre cum suntem ca și nație din păcate. Ce așteptări mai au săracii oameni care pierd bani/portofele/bunuri… să le mai recupereze?”, ”, se arată în mesajul lui Alexandru Marius.

sursă foto: Facebook

Postarea ieșeanului – de pe grupul ”Ești din Iași dacă…” – a atras atenția utilizatorilor Facebook, iar  comentariile și mesajele in privat nu au întârziat să apară: ”Dacă i-a pierdut, nu cred că și-a mai dat seama pe unde”/”Pe lângă Plopii fără soț…”/”Pe o bordură”/”Cine a pierdut-o să spună ce se află pe spatele bancnotei pentru a revendica obiectul pierdut”/”Unii au luat-o drept concurs. Ghici locația și câștigi 500 de lei”/”Nu e pierdută… mă dureau picioarele și ca să nu stau direct pe ciment m-am așezat pe ea… am lăsat-o acolo, poate mai vrea careva să se odihnească”/”Să fie mulți oameni care știu unde au pierdut 500 de lei?”/”Predați banii la poliție. Cine știe cine și pe unde a pierdut-o. Dacă ar fi camere prin zonă și totuși cineva verifică, veți deveni o mică vedetă”, sunt doar o parte din reacțiile utilizatorilor Facebook.

Citește și: AI ACASĂ O BANCNOTĂ DE 1.000 DE LEI CU MIHAI EMINESCU? CU CE SUMĂ URIAȘĂ SE VINDE ACUM, ÎN FEBRUARIE 2023

Ce înseamnă când găsești bani pe stradă

Conform Codului Civil în vigoare, bunurile care nu au proprietar într-un anumit moment sunt bunurile mobile abandonate, precum și bunurile care, prin natura lor, nu au un proprietar. Astfel, un bun pierdut continuă să aparțină celui care l-a pierdut, iar însușirea acestui bun se consideră furt. Cei care găsesc bunuri (telefon, portofel, bani etc) pe stradă trebuie să le returneze în maximum 10 zile stăpânului de drept sau, în cazul în care proprietarul nu este cunoscut sau dovedit, Poliției.

„Legea în vigoare nu pedepseşte persoanele neatente şi nici nu-i condamnă pe cei mai uituci dintre noi la a-şi pierde instant banii sau obiectele de valoare, dacă sunt uitate pe undeva sau scăpate din greşeală. Conform Codului Civil în vigoare, lucrurile care nu au un proprietar într-un anumit moment sunt „bunurile mobile abandonate, precum şi bunurile care, prin natura lor, nu au un proprietar, cum sunt animalele sălbatice, peştele şi resursele acvatice vii din bazinele piscicole naturale, fructele de pădure, ciupercile comestibile din flora spontană, plantele medicinale şi aromatice şi altele asemenea. „Obligaţia persoanei care găseste un bun al cărui proprietar nu este cunoscut (telefon, portofel, o sumă de bani, tablou etc.) este să îl returneze în maximum zece zile stăpânului de drept sau, în cazul în care proprietarul nu este cunoscut sau dovedit, Poliţiei”, potrivit e-juridic.manager.ro.