Ce a apărut pe ușa unei biserici din Cluj a stupefiat o comunitate întreagă. Preotul a luat decizia radicală în cazul lor
La final de an, mulți își numără realizările, fac liste cu rezoluțiile pentru noul an, iar alții fac liste cu datoriile. În ultima categorie se înscrie și un preot din Cluj, care nu a stat mult pe gânduri și a făcut „lista rușinii”, pe care a lipit-o la intrarea în lăcașul de cult. Credincioșii au crezut că nu văd bine atunci când au ajuns la biserică.
Anul a început cu o „listă a rușinii” într-o biserică din Cluj. Supărat că unii dintre enoriași sunt restanți la taxat de cult, preotul a făcut bilanțul și i-a scos în față pe restanțieri. Lista completă a afișat-o la intrarea în biserică. Gestul acestuia a stârnit revoltă printre credincioși.
„Lista rușinii” la biserică
Așa cum spuneam, unii dintre enoriașii unei biserici din Cluj a fost luați prin surprindere atunci când și-au văzut numele la intrarea în biserică. Într-un tabel atent făcută, preotul i-a trecut pe listă pe restanțierii care nu au plătit taxa de cult.
În fruntea tabelului, trona un bilețel explicit pe care scria: „Restanți la taxa cult pe 10 – 15 ani sau nu au achitat niciodată”. „Lista rușinii” i-a enervat la culme pe unii enoriași, care au luat atitudine împotriva preotului.
„Contribuțiile bănești cerute de biserici nu sunt obligatorii. Abuzurile preoților asupra enoriașilor, lista rușinii”, a semnalat unul dintre enoriaşi, potrivit știridecluj.ro.
De asemenea, lista a ajuns și în mediul online și a stârnit numeroase controverse.
„Nu știu cum să mai adune bani, dar ei nu fac nimic pentru comunitate. Să le fie lor rușine”, „Unde s-a ajuns și de cât tupeu dau dovadă acești preoți”, „Nu văd nimic greșit în ce a făcut preotul, toată lumea trebuie să plătească. Așa e normal”, au fost unele dintre opiniile oamenilor din mediul online.
Taxele bisericești sunt necesare pentru buna administrare parohială, iar în Biserica Ortodoxă Română ele se stabilesc fie de la parohie la parohie, fie la nivel de episcopie. Taxele diferă de la biserică la biserică, dar și de la un serviciu religios la altul. Astfel, pot ajunge de la 100 de lei, la câteva sute de lei.
În prezent, fiecare biserică, prin decizia consiliului parohial din care fac parte şi oameni de rând, fixează pentru bunul mers al bisericii o contribuție. Însă, această contribuția nu are un caracter de taxă sau impozit, ci este privită ca având un caracter de donație pentru biserică.