Ce a apărut pe cerul Constanței în noaptea de 12 septembrie 2024. Localnicii au crezut că nu văd bine!

Publicat: 13/09/2024 | 20:08
Ce a apărut pe cerul României joi noaptea / Foto: Captură Video

Cerul României s-a luminat, joi noaptea, în zona localității Ovidiu din Constanța. O minge de foc a apărut pe cer și a fost surprinsă de o cameră de supraveghere montată pe lacul Siutghiol din Mamaia. Este vorba despre un meteor, care a coborât repede spre lac, dar care s-a stins. Cercetătorii îl numesc bolid și spun că astfel de fenomene nu sunt deloc periculoase. 

În noaptea de 12 septembrie 2024 un meteor a apărut pe cerul României, în zona localității Ovidiu din Constanța. Cercetătorii spun că este vorba despre un bolid, care a coborât repede pe cer, apoi s-a stins. Fenomenul nu este unul periculos, spun specialiștii.

Ce spun specialiștii de la Observatorul Astronomic despre acest fenomen

O cameră video montată pe lacul Siutghiol din Mamaia a surprins întregul eveniment. Imaginile sunt de-a dreptul fabuloase și i-au lăsat pe mulți români fără cuvinte! Localnicii au fost impresionați și au filmat în toiul nopții lumina de pe cerul orașului Ovidiu. Mulți s-au întrebat despre ce ar putea fi vorba, căci nu mai văzuseră un astfel de fenomen.

Un specialist de la Observatorul Astronomic din Capitală a explicat pe îndelete întregul fenomen astronomic. Cercetătorii spun că nu s-a întâmplat nimic periculos, chiar dacă unii oameni s-au speriat și au început să-și pună tot felul de întrebări.

CITEȘTE ȘI: Aurora boreală, vizibilă şi în România! Unde a putut fi observat fenomenul rar

”Am văzut filmarea respectivă și, având în vedere modul în care s-a comportat dâra aceea luminoasă, adică a apărut din senin, s-a mișcat foarte repede pe cer și la final a avut câteva explozii, pot să spun că a fost o stea căzătoare foarte strălucitoare, un bolid, adică un obiect care se învârtea în jurul Soarelui și a intrat în atmosferă, obiect însemnând ceva natural, adică un fir de praf, o pietricică.

Strălucirea unui meteor depinde foarte mult de mărimea obiectului care intră în atmosferă. De exemplu, avem o pietricică sau un fir de praf care intră în atmosferă și la frecarea cu aerul, dă energie aerului. La final, atunci când viteza este foarte mare și frecarea cu aerul este maximă, obiectul se descompune în multe, multe bucăți, care se aprind și ele, la rândul lor”, a explicat Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic din Capitală, pentru Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Fenomen spectaculos pe cerul României, în a doua zi de Crăciun! Oamenilor din mai multe oraşe nu le-a venit să creadă când au văzut asta

This browser does not support the video element.