Ce a apărut în Neptun, la scurt timp după ce un tânăr a murit înecat! Turiştii au rămas muţi de uimire

Publicat: 11/07/2024 | 09:52
Ce se întâmplă în stațiunea Neptun?/ Sursa foto: Captură Pro TV

Situație dramatică la Neptun! Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în valurile Mării Negre, iar o altă femeie a fost la un pas de moarte. Salvamarii au scos-o cu greu din apă. În plus, mai multe peroane au vorbit despre pericolul din stațiune. Incidentele au ceva în comun, iar turiștii de tem de ceea ce este mai rău.

Marți seara, 9 iulie, un tânăr de 23 de ani a mers cu prietenii săi pe plaja din Neptun. Acesta a vrut să facă o baie în Marea Neagră, la apusul soarelui, însă nu a reușit să mai ajungă la mal. Imediat s-a dat alarma, iar salvamarii au început să îl caute. Abia după 12 ore, scafandrii de la ISU l-au găsit. Din nefericire, victima nu mai era în viață.

Citește și: UNDE ȘI CÂND VA AVEA LOC ÎNMORMÂNTAREA LUI VALI, TÂNĂRUL DE 20 DE ANI ÎNGHIȚIT DE VALURI ÎN COSTINEȘTI. PRIETENII I-AU ÎNDEPLINIT ULTIMA DORINȚĂ 😥

Ce a apărut în Neptun, după moartea tânărului de 23 de ani

Situația în stațiunea Neptun nu este deloc una roz, iar turiștii care merg acolo trebuie să fie foarte vigilenți. La câteva ore după ce un tânăr de 23 de ani a murit înecat, o altă femeie a fost la un pas să își piardă viața. Salvamarii au scos-o cu greu din apă.

Ei bine, foarte aproape de locul în care s-au petrecut incidentele au apărut mai multe utilaje care lucrează la înnisiparea plajei. Inginerii de mediu au explicat că la mal relieful subacvatic este într-o continuă schimbare. În unele zone s-au format gropi imense, iar înotul a devenit periculos pentru turiști.

„Am simțit-o pe propria piele. Am intrat doar până la genunchi, curenții sunt foarte puternici și marea te trage amețitor. Nici nu îți dai seama acum ești la mal, în 20-30 de secunde ești după geamandură.”, a mărturisit o femeie care se află în vacanță în Neptun, potrivit Pro TV.

Un salvamar din Neptun a mărturisit că, în unele zone, gropile ating și 4-5 metri adâncime. Pe tânărul de 23 de ani, scafandrii l-au găsit într-o groapă de nisipi adâncă de 3 metri. Prietenii lui au dezvăluit că acesta nu știa nici să înoate, astfel că i-a fost imposibil să ajungă la mal.

„Marea este agitată și este steag roșu, este interzis să intri în apă, vizibilitatea foarte scăzută având în vedere că avem și hulă de fund aici. Se fac și lucrări pentru dragarea nisipului și s-au format foarte multe gropi. Am fost nevoiți să luăm fiecare groapă în parte.”, a declarat Marian Ciulei de la ISU Dobrogea.

„Curenții sunt foarte puternici, te ia pur și simplu pe sus”

Scafandrii au explicat că astfel de gropi duc la formarea celor mai periculoși curenți – de tip rip. Într-o astfel de situație, oamenii trebuie să se lase conduși de curent și să încerce să rămână cât mai mult la suprafață până la sosirea salvatorilor.

 „Este inutil să înoate împotriva curentului pentru că de obicei curentul e mult mai puternic, va trebui să se lase oarecum condus de curent, să stea cât mai mult la suprafață, să nu intre în panică.”, a declarat scafandrul Pascale Roibu.

Salvamarii îi avertizează pe turiști să respecte steagurile arborate de ei și să nu treacă de balizele montate în mare. Acestea sunt puse în zone unde apa depășește 1 metru și jumătate. Unii turiști au rămas surprinși de pericolul din stațiune.

 „Doar miercuri au salvat trei persoane una dintre ele cred că în 10 secunde 40-50 de metri în larg. Curenții sunt foarte puternici, e de ajuns să intri cu gleznele, te ia pur și simplu pe sus.”, a mărturisit un turist.

Cele mai periculoase zone ar fi în nordul stațiunii Mamaia, în Constanța și în sudul litoralului, potrivit datelor prezentate de specialiști. Gropile formate în urma lucrărilor de înnisipare și lărgire a plajelor pot modifica radical circulația curenților.

„Aceste gropi acționează ca niște diguri, ele modifică radical circulația curenților în zona lor. Se pot crea vârtejuri și alte fenomene neplăcute. Vor fi zeci de ani până când se va ajunge la un profil normal.”, a spus Răzvan Mateescu, specialist marin INCDM.

Citește și: STAȚIUNEA DE LA MAREA NEAGRĂ CARE A ȘOCAT TURIȘTII: „CREDEAM CĂ E CIORBĂ DE URZICI”