Cazul curios al decesului numărul 1012 din România. Avea doar 23 de ani. De ce a murit, de fapt
Pandemia de coronavirus a făcut, până în prezent, în România, 1016 victime. Pacientul cu numărul 1012 este din județul Bihor și avea doar 23 de ani. Tânărul avea și alte comorbidități, iar Sindromul Cushing de care suferea i-a grăbit, practic, moartea.
VEZI AICI: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. AU FOST ÎNREGISTRATE ALTE 9 DECESE. BILANȚUL NEGRU AJUNGE LA 1016
Tânărul a fost testat pozitiv pentru coronavirus pe 18 aprilie, iar pe 13 mai a încetat din viață. În afară de COVID-19, bihoreanul avea, potrivit raportului emis de Grupul de Comunicare Strategică, și alte boli grave, care i-au adus într-un final decesul, în special Sindromul Cushing, unul foarte crunt.
Pemfigus vulgar, în urma căruia urma un tratament cu imunosupresoare, și obezitate sunt celelalte comorbidități trecute în raport.
Totul despre sindromul Cushing
Sindromul Cushing reprezintă o colecție de semne și simptome din cauza expunerii prelungite la cortizol. Semnele și simptomele pot include: obezitate la nivel abdominal însoțită de mâini și picioare subțiri, față rotundă și roșie, o bulă de grăsime formată între umeri, mușchi și oase slăbite, acnee, vergeturi roșiatice și piele fragilă care se vindecă necorespunzător. Ocazional pot apărea modificări ale stării de spirit, dureri de cap și senzație cronică de oboseală.
Sindromul Cushing are două motive principale la bază: administrarea excesivă de medicamente asemănătoare cortizolului, cum ar fi prednison, sau o tumoră care fie produce sau conduce la producerea excesivă de cortizol de către glandele suprarenale.
Majoritatea cazurilor pot fi tratate și vindecate. Ca urmare a medicamentelor, evoluția poate fi oprită lent. Boala cauzată de o tumoare poate fi tratată printr-o combinație de intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radiații. În cazul în care hipofiza a fost afectată, pot fi necesare alte medicamente pentru înlocuirea funcției pierdute. Cu tratament, speranța de viață este de obicei normală. Unele persoane pentru care intervenția chirurgicală nu a putut elimina întreaga tumoare prezintă un risc crescut de deces.
Aproximativ două până la trei persoane dintr-un milion sunt afectate în fiecare an. Boala afectează cel mai frecvent persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani.