Caz uluitor în Ploiești. Au devenit mame la 13 ani

Publicat: 02/08/2023 | 14:25
Sursă foto/ social media

Caz revoltător în maternitatea din Ploiești. De la începutul anului și până acum, 100 de minore au devenit mame, iar o parte din ele au doar 13 ani. România a devenit țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. 

Potrivit ultimelor statistici, România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. Lipsa educației, mediile nefavorabile în care sunt crescute, presiunile din partea societății sunt doar o parte din motivele pentru care tot mai multe minore din țara noastră ajung să fie mame la vârste fragede.

Sute de minore nasc anulat în România

De la începutul anului și până acum, în maternitatea din Ploiești, au dat naștere 100 de mame minore, cele mai mici dintre ele având vârsta de doar 13 ani. Fetele se trezesc singure pe lume și cu un copil în brațe, motiv pentru care cele mai multe din ele își părăsesc pruncul în spital.

”Mai sunt și cele care la 14,15 sau 16 ani îmi zic că au vrut să aibă un copil. Partenerii lor sunt, de obicei, majori. Unii recunosc bebelușii, în dreptul altor nou născuți, trecem, însă, la tată, un X. Unele sunt analfabete, pun degetul la semnătură. Abandonează școala. Unele au două, trei clase. Altele sunt analfabete, pun degetul la semnătură. Sunt care vin și nasc și nici măcar nu au acte. Provin din familii în care părinții, de exemplu, au stat prin centre de plasament și atunci aceste copile nu au niciun reper în viață. Nu știu ce sunt acelea metode contraceptive, ne trezim cu ele gravide. Vin să nască și atâta tot”, a mărturisit Luminița Leonte, asistent social la Maternitatea din Ploiești, pentru stirilebzi.

Datele oficiale arată că una din patru mame minore din Uniunea Europeană este din România. Potrivit Insitutului Național de Statistică, anul trecut, au devenit mame 687 de minore cu vârste de până în 15 ani, iar 45% dintre nașterile înregistrate în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani din UE provin din România.

Totodată, aceleași date mai arată faptul că:

  • 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală
  • 75% din gravidele minore au renunțat la școală în gimnaziu, 4 din 10 gravide sau mame minore nu au acces la servicii medicale, cu excepția vizitelor la medicul de familie.
  • 80% dintre gravidele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă din cauza faptului că nu au avut acces la informație.
  • 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.
  • Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.
  • Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani.

Citește și: O MAMĂ MINORĂ A ÎNCERCAT SĂ ÎȘI SCOATĂ ILEGAL BEBELUȘUL DIN ȚARĂ, PRIN VAMA CENAD, PENTRU A AJUNGE ÎN BELGIA. CE S-A ÎNTÂMPLAT LA SCURT TIMP