Caz șocant în Capitală! O studentă în vârstă de 20 de ani din București, înscrisă la Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice, a inițiat o acțiune în justiție împotriva părinților săi. În cadrul procesului, solicită instanței să oblige părinții la plata unei pensii lunare de întreținere în valoare de 2.000 de lei până la vârsta de 26 de ani sau până la finalizarea studiilor sale.
După ce conflictele cu părinții s-au intensificat, studenta a decis să recurgă la calea legală. În aprilie 2024, a fost înregistrat un dosar la Judecătoria Sectorului 6 din București în acest sens. Deși prima cerere a fost respinsă, un al doilea dosar pentru stabilirea unei pensii lunare de întreținere nu a fost încă programat pentru primul termen de judecată, conform Libertatea.ro
Documentele din dosar dezvăluie că tânăra a simțit o presiune crescândă între ea și părinții ei în timpul perioadei de restricții impuse de pandemia de COVID-19. Ea a trecut prin momente dificile, experimentând traume emoționale și psihologice din cauza măsurilor excesive de precauție impuse. Aceste circumstanțe au contribuit semnificativ la tensiunile din familia lor.
În plus, acuzațiile aduse de tânără părinților includ interdicția de a-și alege propriii prieteni, controlul strict asupra dietei sale și alte restricții. Relația tensionată a atins un punct culminant când tânăra a decis să părăsească domiciliul familial la trei luni după ce a devenit majoră, ceea ce a dus la o ruptură definitivă între ea și familia sa.
În ciuda obligațiilor legale care impun părinților să asigure susținerea copiilor lor pe parcursul studiilor și până la vârsta de 26 de ani, instanța a decis să respingă cererea tinerei. Argumentele prezentate de părinți, inclusiv sprijinul financiar considerabil și facilitățile extinse oferite, au fost considerate suficiente pentru a justifica refuzul acordării unei pensii alimentare lunare.
Judecătorii au subliniat că tânăra a avut acces la resurse semnificative și sprijin din partea familiei sale, inclusiv posibilitatea de a se angaja part-time în domeniul său de studiu. Aceste aspecte au fost decisive în respingerea cererii de pensie de întreținere lunară.
„Prevenind-o de la posibilitatea de a-şi crea ea însăși un drum propriu, de care să fie mândră, ca urmare a muncii proprii, susţinută de inteligenţa nativă şi pregătirea pe care le are. Cu alte cuvinte, acest tânăr adult trebuie să îşi manifeste potenţialul nativ pe care îl are, nu să se plafoneze ca urmare a comodităţii pe care i-ar putea-o asigura veniturile părinţilor săi”, se arată în actele dosarului, conform sursei citate mai sus.